Читај ми!

БЛУЗИКА – фестивал за праве љубитеље џеза и блуза

Од 13. до 18. децембра одржаће се фестивал „БЛУЗИKА – џез и блуз“ у познатом београдском клубу „Блуз и Пиво“. Сваке вечери ће на програму бити по два концерта најбољих домаћих џез и блуз музичара. Како наводе џез музичари Бојан Цветковић и Милан Петровић, циљеви фестивала су да окупи обожаваоце квалитетне музике, подржи домаћу џез и блуз сцену и представи је широј публици.

Фестивал „Блузика“ почиње већ традиционалним џез џем-сешном који се одржава годинама, каже Бојан Цветковић.

„Први део вечери отвара бенд својим концертом, а после тога наставља се џез џем-сешн где свако ко је дошао може да учествује и допринесе у стварању музике“, додаје Цветковић

Концепт фестивала је да се сваке вечери организују два концерта – један блуз, један џез.

У среду наступају два млада фанк, џез и фјужн састава, бенд „Гаврило и принципи“ и Коста Пауновић трио. Трећег дана фестивала публику очекује посебан ужитак који ће приредити енергични "Funkier Project" и аутентични и узбудљиви звук "Max Kochetov Quarteta".

У петак, вече ће отворити млади и перспективни џез састав Бојан Цветковић квартет, а потом ће наступити соул, џез и р'н'б кантауторка Маниви.

Последње вече почиње са фантастичним "Schime" триом, a наставља са, већ познатим београдској сцени, "Di Luna Blues" бендом.

ПГП РТС је последњих година, између осталих, објавио и бројне изузетне ауторске џез албуме домаћих аутора и музичара, између осталог и деби албум Бојана Цветковића, Џој.

Милан Петровић је већ три десеније активан као пијаниста, композитор и текстописац. Био је члан „Дел Арно бенда“, а као и Бојан, има свој џез квартет са којим наступа.

Објавио је шест албума, а тренутно ради и у иностранству.

„Свака прилика да наступимо било у блуз или џез формату нама много значи и требало би да ова музика буде мало више заступљена и код медија“, сматра Петровић.

Додаје да из свог искуства рада по свету и Европи може са сигурношћу да тврди да наши музичари могу да буду пандан њиховим музичарима, нарочито млађа генерација којој припада и Бојан, који је наступао са немачким Биг бендом у Дортмунду и Прагу.

„Можда немамо баш једнаке услове, мислим на инструменте. Нема ниједан клуб са правим концертним клавиром, као што рецимо сваки европски град има прави џез клуб са правим џез клавиром. Тако да, можда нам само то фали“, закључује Бојан Цветковић. 

недеља, 28. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару