Читај ми!

У оквиру Бемуса Хор РТС-а, под управом Бојана Суђића, одржаће концерт у Саборној цркви

Овогодишњи програм чувеног фестивала Београдске музичке свечаности дошао је тачно до половине. У наставку публику очекује још концерата чувених светских уметника. У Сали Београдске филхармоније 8. новембра концерт ће одржати Ансамбл „Вива мјуз” из Санкт Петербурга, а наредног дана у публику очекује специјалан бесплатан концерт.

Хор Радио-телевизије Србије одржаће концерт у оквиру 54. Београдских музичких свечаности, 9. новембра, у Саборној цркви Светог Арханђела Михаила. Уз маестра Бојана Суђића извешће једно од најлепших дела духовне традиције – Концерт за хор Алфреда Шниткеа, за који музиколози кажу да је остварење у коме се композитор трудио „да дочара моралне и духовне борбе савременог човека дубоко и детаљно“.

„Шниткеов концерт за хор је вероватно најзахтевнија композиција коју изводе, заиста, само одабрани хорови у свету, и ја сам веома поносан што се Хор РТС-а сврстава међу тај, веома мали број, одабраних хорова који могу, уопште да ставе овакво дело на програм. И не само то, него и ансамбл који и квалитетом може свакако да парира садашњим најбољим хоровима“, наглашава маестро Бојан Суђић.

Овај Шниткеов Концерт за хор представља симболички повратак православља у Русију, у уметничком смислу, базиран је на тексту Гргура из Нарека из 10. века, додаје Суђић.

„Чини ми се да је Саборна црква прави простор у коме такво дело можемо и треба да изведемо. Са нама ће бити и глумац Небојша Кундачина који ће текст да преноси у преводу на српски језик, јер сматрам да је свака реч толико важна, да мора да се разуме у потпуности“, истиче Суђић.

Овогодишњи Бемус има 13 програма који ће бити изведени за 15 дана трајања фестивала. До краја, осим поменутих концерата, публику очекује и концерт виолинисте Гордана Николића који ће у цркви Св. Анте Падованског изводити дела Јохана Себастијана Баха. Потом концерт Војвођански симфонијски оркестар у Коларчевој задужбини. Квартет „Дифракције“ 13. новембра са савременим програмом наступа у сали Београдске филхармоније, а 14. занимљив програм Марка Хатлака & FUNTANGO бенда.

„Бемус се завршава 15. новебра наступом Гарсије Гарсије, лауреата Шопеновог такмичења, са којим ће фестивалски оркестар 'Виртуози', на исти начин на који је отворио, затворити овогодишњи Бемус, на коме су, надамо се, сви могли да пронађу нешто за себе“, закључује маестро Бојан Суђић.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару