Читај ми!

Све је спремно за 38. Београдски џез фестивал

Дом омладине Београда од 26. до 30. октобра 2022. представља 38. Београдски џез фестивал, под слоганом "JAZZBEATS".

Пошто је прославио 50 година од оснивања и успешно пребродио две тешке пандемијске године, не прекидајући низ фестивалских издања 2020. и 2021, Београдски џез фестивал наставља да у пуном сјају представља најбоље од савременог џеза из целог света.

РТС је и ове године медијски партнер Београдског џез фестивала. Такође, у програму ове године наступа и „Биг бенд" Музичке продукције РТС. Погледајте комплетан програм овде.

Под слоганом "JAZZBEATS" на свом 38. издању угостиће уметнике који померају границе џеза и доносе жанровску разноликост, уносећи ново узбуђење у овај музички правац. Kао откуцаји срца, ритмови ове музике настављају да трају упркос свему, баш као и Београдски џез фестивал - најстарија и најугледнија српска џез манифестација у међународним оквирима.

У салама Дома омладине Београда и МТС Дворане биће одржано 16 концерата у оквиру 6 програмских целина, са преко 100 музичара који долазе са 5 континената, уз репрезентативно представљање најталентованијих аутора са српске џез сцене.

У програму је 5 концерата српских уметника - 1 соло наступ, 3 бенда и 2 велика оркестра, што је рекордни број у новијој историји манифестације, а који рефлектује успон српског џеза на глобалној сцени, са свакодневним признањима које наши млади уметници добијају широм Европе и света.

Три генерације уметника 

И даље смо међународна музичка манифестација са ценама улазница које су међу најповољнијим у региону. Ограничен број ваучера за комплете улазница 38. Београдског џез фестивала (тренутна цена је 5.000 РСД, комплет важи за 14 концерата) и појединачне улазнице (по ценама од 800 до 2.500 РСД) су у продаји на Тикет вижн благајни у Дому омладине Београда и онлајн.

На Београдском џез фестивалу ове године ће се представити три генерације уметника. Нагласак је на млађима, који чине две трећине програма: фестивал од свог обнављања 2005. свесно највише подржава будућност џеза, осећајући и васпитну улогу коју културне манифестације треба да имају у подизању млађих генерација публике, као и улогу платформе за подршку младим џез-ствараоцима.

У програму ће бити заступљени и извођачи који тренутно представљају најактуелнија имена у светским џез оквирима, као и неколико реномираних аутора старије генерација, који су битно утицали на развој овог жанра у 21. веку. Посебну пажњу ове године фестивал ће поклонити оркестарском џезу, кроз наступе три велика ансамбла, која ће публици пружити одличан увид у разноврсност биг бенд израза у Европи.

У светлу глобалних дешавања и у складу са препорученим мерама штедње, Београдски џез фестивал, као манифестација финансирана из јавног буџета, прилагодио је своју понуду тренутним могућностима.

Врхунски уметнички квалитет 

Овогодишњи програм као и увек нуди врхунски уметнички квалитет, али са још повољнијим ценама улазница, што ће љубитељима џеза омогућити да посете више концерата са мање издатака. И на тај начин организатори желе да покажу своју одговорност према џез сцени и верној публици, али и свим пореским обвезницима у Србији.

Организатори позивају ширу културну јавност да и ове године буде део једне од најомиљенијих међународних уметничких манифестација у Србији, која се поноси својим уметничким дометима, најмлађом џез публиком у Европи и доследношћу у програмском концепту који слави креативност и стваралачку радозналост музичара са свих меридијана.

Манифестација од посебног значаја 

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио БЏФ у манифестације од посебног значаја.

Организатор фестивала је Дом омладине Београда. Покровитељи 38. БЏФ су Град Београд - Градска управа - Секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије.

Пријатељи 38. БЏФ су Лукоил, СОKОЈ, DPC Networks.

Фестивал су подржали: Амбасада САД; Француски институт у Србији; Италијански институт у Београду; Аустријски културни форум; Амбасада Португала и Институт Kамоеш; Zbigniew Seifert Foundation, Adam Mickiewicz Institute и Министарство културе и националног наслеђа Пољске; Амбасада Израела, Collegium Hungaricum; Туристичка организација Србије; Туристичка организација Београда; Факултет музичке уметности; Музичка школа „Станковић".

Београдски џез фестивал је, по позиву, члан Европске џез мреже (Europe Jazz Network).

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару