Читај ми!

Кустендорф класик - Борис Березовски: Мој репертоар је цео свет

На Мокрој гори одржан је фестивал "Кустендор класик" на коме су наступили певачка група Светлане Спајић, млади пијанисти, браћа Никола и Андреј Благовчанин ученици Музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац”.

Звезда вечери био је пијаниста Борис Березовски, а његово робусно, технички перфектно са посебним умећем промене карактера унутар композиција музицирање било привилегија за публику у сали са око 230 места.

Фестивал је основан 2013. године са идејом да се ученици и студенти музике, који су и синоћ већином били у публици, и уживо сусретну са музичарима светског реномеа. Березовски, победник конкурса "Чајковски" 1990. године, извео је дела Прокофјева, Бетовена, Шостаковича и Рахмањинова. 

Фестивал класичне музике "Кустендорф Класик" пројекат је руско-српског програма социјалних иницијатива"Заједно!", које реализује "Гаспром њефт".

Борис Березовски у свом интервјуу истакао је: 

Како бирате у којим дворанама ћете наступити?

- Наступ овде у Кустендорфу, који је прелеп, био је избор директора овог фестивала. Већ сам послао видео свим мојим пријатељима како је овде лепо и добио сам много лајкова без и једне одсвиране ноте.

Да ли је теже или лакше свирати у малим концертним просторима?

- Није толико важна величина сала и број места већ тај магични моменат који нека сала има или нема, а то ова сала дефинитивно има. То објашњава досадашњи успех и успех у будућности без сумње. Места као што су ова биће увек популарна. Дакле, сјајно урађено, изабрано и срећно и надам се да бројним новим доласцима.

Шта је данас за вас изазов после толико година вежбања и наступа?

- Ја волим музику. Немам никакав проблем, желим, волим да свирам. Нема онога "О, Боже, морам изнова да свирам!" Напротив, потпуно супротно, то ми је задовољство, и срећа када свирам.

Шта вам је изазов?

- Нема изазова. Можда да не пропустим јутарњи лет авионом.

Можда неко ново дело?

- Не видим то као изазов. Научите ново дело код куће, свирате га прво рођацима, онда у малим школама где су срећни да вас чују, онда идете на велику сцену као што је ова, и онда сте спрени за све остало глобално.

Како прилазите новој композицији? Да ли истражујете шта је комозитор желео, како су га други пијанисти изводили?

- Само свирате и уживате. Оно вам аутоматски улази у прсте, у крв. Што га више свирате, боље је, знате то је као вино треба му време. Обично ми треба један до два месеца да припремим ново дело.

Када погледате уназад, да ли сте се променили, ваш приступ, извођење?

- Наравно, то се нажалост зове старење. Али, мењате се временом, то је природнан процес и нормално. Савки уметник пролази кроз реевалуацију. Али то је стандардна ствар и за извођаче И за композиторе.

Како сте се променили?

- Надам се на боље. Понекад преслушам своје старе снимке - и заиста сам проклето добар.

Сигурни сте?

- Да, апсолутно.

Обично изводите дела руских композитора и дела романтичара. Шта више волите да изводите?

- Волим да свирам све што је сјајно, без обзира да ли је руска, немачка, француска, шпанска. Волим народну, фолк музику, то ми је највећа љубав. Волим балкански, српски, румунски фолклоре много. Волим џез, рок, поп. Класична музика је, морам изнова и изнова да понављам, људи не разумеју. Класична музика је нешто што је преживело време. Фреди Меркјури ће бити класик, већ је класик, Бетовен и друге сјајне личности у музици. Нема дефиниције класичне музике, то су она дела која су одолела тесту времена. То је најтеже за музику, да буде поштована и 200 година касније, за то треба да сте геније.
Одговор на ваше питање је - мој репертоар је велик, цео свет.

Имате ли поруку за студенете. Шта је ваша тајна? Како бити јединствен?

- Свако је једниствен по природи, по темпераменту, избору шта и како свирате, то је аутоматски, то је дато. Не треба ништа да кажете.

Шта би био ваш савет?

- Свирајте шта волите и како волите. То је најбољји савет који могу дати.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару