Читај ми!

Богата концертна јесен за Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије очекује веома бурна и радна јесен. Гостоваће на фестивалима НОМУС и БЕМУС, а пред њима је и концерт у Абу Дабију са Андреом Бочелијем.

Симфонијски оркестра Радио-телевизије Србије је у Коларчевој задужбини 13. октобра имао запажен концерт са виолинистом Романом Симовићем као солистом, под управом маестра Србољуба Динића, главног гостујућег диригента. Публика је била у прилици да слуша Концерт за виолину и оркестар Самјуела Барбера, дело које спада у најизвођеније концерте 20. века, и симфонијску свиту Шехерезада, Николаја Римског Корсакова.

„Концерт је заиста био фантастичан. Сви смо још увек под утисцима, и у том расположењу се припремамо и за предстојећи концерт. Наступићемо на престижном међународном музичком фестивалу, на Номусу у Новом Саду, 27. октобра у предивном амбијенту новосадске синагоге“, наглашава Дуња Петрић из Музичке продукције РТС-а.

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије наступиће под диригентском палицом маестра Тимоти Редмонда из Велике Британије. Као солисткиња на овом концерту наступиће светски позната пијанисткиња Тамара Стефановић, а на програму ће се наћи дела: Прелид за поподне једног фауна Клода Дебисија, Концерт за клавир и оркестар бр. 1 и Концерт за оркестар у ф-молу Беле Бартока.

„Одмах након тога, следи још један фестивал. На Бемусу ћемо наступити 5. новембра на свима добро познатом месту, у Коларцу. А тада нам долази у госте венецуелански диригент, Мануел Лопез Гомез. Како пише у његовој биографији, он је 15 година сарађивао блиско, раме уз раме, са маестралним Густавом Дудамелом. Дакле, очекујемо невероватну енергију, како на пробама, тако и на концерту“, додаје Петрићева.

На програму ће бити Хамлет, увертира-фантазија оп. 67 Петра Иљича Чајковског, Концерт за виолину бр. 1 у ге-молу, оп. 26, Макса Бруха и Симфонија бр. 7 у де-молу, оп. 70, B. 141 Антоњина Дворжака. Као солисткиња наступа светски позната виолинисткиња Бомсори Ким.

„Ове године у Београду су била фантастична имена светске музичке сцене и свирали су са нама, и у свему томе стиже позив од господина Андрее Бочелија да Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије на његовој светској турнеји наступи са њим макар још једном. Тако да у другој половини новембра пакујемо кофере, носимо летњу концертну гардеробу и идемо у Абу Даби са Андреом Бочелијем“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, Дуња Петрић.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару