Читај ми!

Малерова пета симфонија за рођендански концерт Симфонијског оркестра РТС-а

Симфонијски оркестар РТС-а уз маестра Бојана Суђића, поводом 85 година постојања, 14. септембра у Великој сали Коларчеве задужбине извешће једно од најмонументалнијих дела Густава Малера „Симфонију бр. 5“.

Други део сезоне Симфонијски оркестри РТС-а почиње обележавањем рођендана. На репертоару је Симфонија број 5 Густава Малера, једно од најлепших дела класичне музике, „величанствено, монументално“, како га сви описују, наводи Дуња Петрић из Музичке продукције РТС-а.

„Та Симфонија број пет, без обзира што ми музичари можда за слушање више волимо неку другу Малерову симфонију, када видимо на репертоару, то је огроман изазов, како за музичаре, тако и за диригента“, наглашава Петрићева.

И публика воли ову симфонију. Увек се тражи карта више, јер је то пример како једно дело класичне музике постаје заправо дело примењене уметности.

„Многи људи и не знају колико воле Малера. Кажу да премијера Симфоније број пет није доживела неки велики успех, али оно што се одмах након премијере показало је тај четврти од пет ставова, тај чувени Адађето, који је почео да има своју самосталну каријеру и изводи се као самостално дело након Висконтијевог филма Смрт у Венецији када постаје планетарно позната и хит“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Историјски пројекат Музичке продукције

Симфонијски оркестар РТС-а је претходних недеља снимао материјал за ЦД са Жељком Лучићем, највећим баритоном данашњице, који је певао на свим оперским сценама света и члан је Метрополитен опере.

„Снимање ЦД-а са Лучићем, маестро Суђић је оценио као историјски пројекат Музичке продукције РТС-а, а ја бих додала да је то и највећи пројекат наше земље и читаве музичке заједнице“, истиче Дуња Петрић.

Осим овог материјала, Симфонијски оркестар је снимио и ЦД са виолончелисткињом Мајом Богдановић, који ће такође објавити ПГП РТС.

После рођенданског концерта, у госте долази маестро Диан Чобанов, кога је публика имала прилике да упозна на концерту Пласида Доминга у Београду. Наступиће и перкусионисткиња Виви Васиљева.

Затим долази маестро Срба Димић, главни гостујући диригент Симфонијског оркестра, и Роман Симовић, један од тренутно најзначајнијих светских виолиниста.

„Годину ћемо завршити Шостаковичем и то ће бити круна целе сезоне и у уметничком, музичком и техничком смислу. Али о сваком од тих концерата ћемо посебно причати“, напомиње на крају гостовања у Јутарњем програму Дуња Петрић.  

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару