Читај ми!

Изложба о „Ју групи“ уочи концерта 10. септембра

Ташмајдан, као и отварање изложбе „Више од 50 година чистог рокенрола“ уприличено је за викенд у "Marsh Open Space" у Цетињској улици. Изложба осликава оно што је „Ју група“ прошла кроз претходних пет деценија.

Представљене су фотографије различитих аутора од њиховог првог фотографа Растка Радетића, па надаље Владимира Бачлије, Бате Патрногића, Петра Вујанића и Вуда. Изложба ће трајати до 10. септембра.

Присутне су поздравили Марко Маршићевић испред продукције Marsh, која је један од организатора концерта „Ју групе“ на Ташмајдану, Жика Јелић и публициста и музички критичар Пеца Поповић који се присетио почетка настанка групе, како су добили назив, првих свирки.

„Мене је збунило како неко са 28 година оснива бенд! Обично су другови из средњих школа оснивали бенд. Чак је и 'Корни група' била млађа. Не знам да ли знате да је Бата Ковач њима прво дао име 'Идејни посед', па су тек касније у Синагоги изабрали име 'Ју група', али они су идејни посед унели на југословенску рок сцену. 'Ју група' је за пет деценија прешла барем 120.000 километара! Сећам се да ми је Жика једном рекао - слабо нам иде, ове недеље свирамо само пет пута. Ето какви су они одувек били, то ретко ко може данас. Бенд не постоји ако нема километражу. Они су имали од 200 до 250 концерата годишње. Тај патент толике количине наступа су наследили касније и 'Бијело дугме', 'Рибља чорба', 'Азра', 'Парни ваљак', 'Бајага и инструктори'“, анализирао је Пеца Поповић.

„'Ју групу' пре свега краси поштење, никада нису изашли лоше расположени, нису никад могли да преваре публику, нису правили разлику да ли свирају у неком селу или великом граду или огромним фестивалима. Увек су давали свој максимум као најдуговечнија група на овим просторима. Да би био најбољи и дуго трајао, можеш бити само овакав као Ју група и никако другачије, све остало је само пи-ар и фолирање“, закључио је Поповић.

Овом приликом, први пут је приказан трејлер за документарни филм о „Ју групи“ који режира Дарко Лунгулов који је био спречен да дође па се обратио видео поруком: „Драги поштоваоци наше 'Ју групе'. Намерно кажем наше 'Ју групе', јер не постоји бенд који је више вољен и којим се више поносимо него 'Ју група'. Зато су они 'наши'. Седам година снимамо филм и последњи кадрови ће пасти на величанственом концерту који сви очекујемо 10. септембра на Ташу. За разлику од уобичајених музичких документараца, ово је интиман поглед на то шта значи бити легендарни бенд, и бити породица. Пратили смо чланове Ју групе на концертима, пробама, снимали интимне тренутке, интервјуе, путовали смо са њима по Европи, бившој Југославији и Србији, интервјуисали бивше чланове бенда и чланове породице, истраживали архивски материјал. Уједно, обавештавамо и почетак цроwдфундинг кампање, којом позивамо све фанове Ју групе да заједно са нама, нам помогнете да завршимо овај епски документарац, о епској групи, на начин која наша YУ група то заслужује. Свака помоћ је драгоцена, а ако не можете материјално, помозите нам тако што ћете проширити реч о нашој кампањи.

Музичко путовање поводом великог јубилеја Ју групе употпуниће дванаест величанствених колега из читавог региона: Тихомир Поп Асановић, Момчило Бајагић Бајага, Јанез Бончина Бенч, Дејан Цукић, Никола Чутурило Чутура, Бора Ђорђевић, Зеле, Звонимир Ђукић Ђуле, Бруно Лангер, Саша Локнер, Дадо Топић и Влатко Стефановски.

понедељак, 08. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару