Читај ми!

У Великом Градишту на Петровдан по 28. пут почињу „Царевчеви дани“

Музички фестивал „Царевчеви дани“ који се традиционално одржава у Великом Градишту почиње 12. јула. Наступ младих, талентованих виолиниста уз пратњу Народног оркестра Радио-телевизије Србије, под управом Владе Пановића, одржаће се у среду 13. јула у амфитеатру градског парка на обали Дунава. Истог дана одржаће се и промоција тематских канала Радио Београда.

Музички фестивал „Царевчеви дани“ се по 28. пут одржава у Великом Градишту, а пијаниста Никола Рацков, професор Универзитета уметности у Београду је један од покретача ове манифестације.

„Да, ја сам један од оснивача, заједно са градским ауторитетима и чувеним професором Драгославом Девићем, који је родоначелник ентомузикологије у Србији. То смо покренули на 30. годишњицу одласка у легенду Царевца и ево, већ 28 пута заредом ми одржавамо фестивал који се ни један једини пут није спотакао, чак и за време бомбардовања и короне“, наглашава проф. Рацков.

Како додаје гост Јутарњег програма, циљ им је био да очувају родоначелника српске народне музике и да чврсто поставе бедем против кича и шунда који је деведесетих озбиљно почео да нагриза ткиво наше народне уметности.

Уз помоћ добрих ауторитета, квалитетних људи, Музичке продукције РТС-а, Народног оркестра, Народног ансамбла, Мирјане Дробац, која све то води, настао је фестивал који у једној малој вароши од пет-шест хиљада становника слави једног великог аутора.

„Оно на шта сам посебно поносан, ми страшно негујемо поноћни концерт у цркви Светог Архангела Михаила. Овога пута долази Београдски мушки хор са ђаконом Владом Руменићем. То ће бити првог дана, на Петровдан, који је уједно и слава села Царевац“, наглашава Никола Рацков.

Промоција тематских канала Радио Београда на музичком фестивалу „Царевчеви дани“ у Великом Градишту заказана је за 13. јул у Градском парку у 18.00 сати. Посебан сегмент програма биће посвећен тематском каналу народне музике РТС Плетеница.

„Посебно канал народне музике РТС Плетеница, поред канала који негују и друге музичке правце, РТС Рокенролера, РТС Џубокса и РТС Вртешке који је дечији канал, представиће део богатог стваралаштва Властимира Павловића Царевца и све оне фантастичне снимке које поседује фонотека Радио Београда а који су ушли у процес дигитализације“, наводи Снежана Грујић, руководилац Службе медијских услуга Радио Београда.

Властимир Павловић Царевац је био адвокат, али пре свега чувени виолиниста, педагог и оснивач Народног оркестра Радио Београда.

„Волео је да свира са Ромима, увече. Избацивали су га из гимназије. Добро да га нису избацили и са студија. На крају је дипломирао и када је 1929. године позван у Радио Београд да поведе оркестар, то је радио до 1965. године, када је отишао у легенду“, каже професор Рацков.

Царевац је поставио ред у текстовима, у музици, у мелодијама и створио оно што се данас назива „Царевчев стил“, као и плејаду певача.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару