Читај ми!

Поруке мира и сто хиљада људи на Тврђави - захуктавање Егзита

На Петроварадинској тврђави треће је вече Егзита. Током прва два дана фестивала, на Тврђави је било скоро сто хиљада људи, али субота је дан када се обарају рекорди.

У петак увече, главна бина била је до краја попуњена, што је можда и добар сигнал организаторима да и ветерани попут Кејва, могу бити занимљиви публици свих узраста, с обзиром на то да се могу чути и замерке на овогодишње извођаче да нема много великих звезда попут Ника Кејва. 

Млађи се сигурно не би сложили са тим и због вечерашње главне звезде Калвина Хариса, светски познатог шкотског ди-џеја. Свакако на 40 бина и зона и данас веома много наступа.

Међутим, иако је кроз током 21 године постојања мењао свој музички формат, једна ствар је константна - друштвени активизам.

Настао пре две деценије као студентски покрет у борби за мир и слободу, Егзит од тада сваке године на својој церемонији отварања Егзит шаље разне поруке.

У време рата у Украјини, фестивал шаље поруке мира, не обраћа се ни једној страни, нити их заузима, већ заузима - став против рата.

То су показали и на малој церемонији која је предходила великом отварању, када су са Тврђаве, Рускиња и Украјинац, који су се верили на једом од Егзит фестивала, пустили голубове са Tврђаве.

Пар се недавно и венчао у Црној Гори, а њихову причу пренели су многи светски медији.

„Зато што је она једноставно диван човек. Центар мог живота. Зато сам је запросио", рекао је Илија Кудријацев.

Њихове породице у Русији и Украјини су у опозицији и када је почео рат, морали су да напусте Украјину.

„Када живите у Украјини или Русији, читате вести, и под стресом сте. Тугујете за људима који су погинули, због људи који су у рату. Само смо желели да одемо негде где је мир", додала је Марија Соловјева.

Након вечања одлучили су да искористе публицитет и наставе да шаљу поруку мира.

„Љубав постоји и у рату. Наше државе су у рату. То је све политика, а ми волимо једни друге, не политику. И то је поента. Видите ми смо заједно", каже Илија.

„Ми осећамо сва та ратна страдања и све сукобе јако. И то нам је и дан данас мисија. Прво Балкан, онда цео свет. Овај рат је нешто врло трагично што не би требало да се дешава у 21. веку поготову што су два блиска народа, нама најближа", изјавио је Иван Петровић, председник УО Егзит фондације.

Данас довољно познат и велик да шаље овакве поруке, али после ратова деведестих, највећи промотер мира на Балкану и сигурно најзаслужнији за помирење младих у региону.

„Кроз Егзитове фестивале у Хрватској, Црној Гори, прође хиљаде и хиљаде људи из целог региона. Они се ту упознају, склапају се пријатељства, склапају се бракови, рађају се деца и то је једна тековина која је ту већ 22 године", рекао је генерални менаџер Егзита Душан Ковачевић.

Из Дунава је ове године изронила „Жута подморница", као алузија на песму Битлса, ноћу потпуно другачија, а на стубу старог моста Франца Јозефа остаће годину дана.

„Мој деда је био партизан, мој други деда са аутријске стране је био фашиста. Значи ја имам фронтну линију у срцу, од мојих предака и то некако мене вуче у томе да надјем синтезу два непријатеља", каже аустријско-српски уметник Игор Фридрих Петковић.

Њихови народи су и даље на линији фронта, који њих двоје никада није поделио, само не желе да буду део тога, и зато се неће ни враћати у своје земље.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару