Читај ми!

"Garden Sessions" концерти у јулу - реномирани музичари у Ботаничкој башти

За крај јула, Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ) припрема други део овогодишње серије концерата под називом "Garden Sessions" који је међу публиком постао омиљени летњи музички догађај.

У периоду од 23. до 29. јула у пријатном амбијенту Ботаничке баште „Јевремовац" публику очекују наступи популарних и радо слушаних извођача: 

23.07 - Коља и Гробовласници 

24.07 - Дадо Топић -  Time after Time 

25.07 - Звонко Богдан 

26.07 - Зое Кида 

27.07 - Саша Ковачевић 

28.07 - Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић - Клавирски дуо 

29.07 - Дел Арно бeнд 

Улаз у концертни простор је из Улице Војводе Добрњца. Улазнице за све концерте могу се набавити на сајту tickets.rs, Ticket Vision продајним местима, као и на благајни Ботаничке баште „Јевремовац".

Серију јулских концерта Garden Sessions 23. јула отвара Никола Коља Пејаковић, познат као глумац и режисер, али пре свега по сценаристичком раду на филмовима Лепа села лепо горе, Рат уживо, Ледина и хит серији Вратиће се роде, упоредо је на музичкој сцени стекао статус култног аутора већ са првим албумом Мама, немој плакати (2002), снимљеним под именом Коља и Смак Белог дугмета.

Пејаковић је свој особен ауторски израз наставио са песмама попут Хаљинице боје лила и Ето, удаде се ти за коња на подједнако изазовном другом албуму Коља (2009). Тек након трећег албума Гробовласници (2013), Коља је осетио да је време да се са својим бендом сусретне уживо са публиком - Пејаковићев први концерт у каријери успешно се одиграо 21. марта 2015. године у испуњеном београдском Дому синдиката, где га је пратио бенд „Гробовласници".

Коначно, Коља је култни статус учврстио код публике и критике одлично прихваћеним четвртим албумом 4 Прста, а издвојиле су песме Може мало сутра, Ала је леп овај свет (на стихове Јована Јовановића Змаја) и Сваку ноћ је исти мрак.

Дадо Топић ће наступити другог дана серије концерата Garden Sessions, 24. јула у Ботаничкој башти. Он је својим деловањем обележио генерације рок музичара, један је од најаутентичнијих музичара „екс Ју" простора. Топић је своју музичку каријеру започео као средњошколац у групи Ђавољи еликсири у којој је свирао бас и певао, а 1967. године су се прикључили осјечким Динамитима. Топић је брзо изградио репутацију одличног певача соул и блуз музике.

Крајем 1969. године стигао је позив да се прикључи Корни групи где је почео да компонује. Почетком седамдесетих Топић је напустио „Корни групу" и у Загребу основао „Тајм". Деби албум Тајм, за који је већину песама Дадо написао још док је био у „Корни групи", објављен је половином 1972, а како је продаја кренула изненађујуће добро, плоча је годинама касније редовно накнадно издавана.

„Тајм" је наступио на БООМ 76 фестивалу, а концертна верзија песме Да ли знаш да те волим је забележена на плочи BOOM 76. Дадо Топић снимио је један од највећих „екс-Ју" хитова Флојд Зорана Симјановића, написан за филм Национална класа редитеља Горана Марковића. Заједно са Слађаном Милошевић, Топић је за Песму Евровизије снимио поп песму Принцеза која се појавила на макси синглу. Успех те сарадње довео је до објављивања заједничког ЦД-а на коме се налази избор песама из каријере Слађане и Даде. Данас, Дадо Топић поседује исту снагу и са правом носи епитет „југословенског Игија Попа".

Бард панонске шансоне 

Краљ тамбурашке музике, Звонко Богдан, одржаће концерт 25. јула у Ботаничкој башти. Познат као „бард панонске шансоне" обрадоваће публику својим евергрин нумерама, посебно познат по песми Еј, салаши на северу Бачке. Публика ће моћи да ужива уз незаобилазне тамбурашке класике у његовом репертоару: Фијакер стари, Не вреди плакати, У том Сомбору, Вратиће се роде, Ко те има, тај те нема ... Његов први сарадник и професор био је слепи клавириста господин Балук који је био специјализован за црквене оргуље и клавир. Звонко Богдан је радио са Јаником Балажом, снимао је песме са Шандором Лакатушем, радио је са концерт мајстором Луцијаном Петровићем, наступао са Георгијем Замфиром, са најбољим цимбалистом свих времена Тонијем Јордакијем, са великим тамбурашким оркестром Радио Телевизије Нови Сад...

Свој први солистички концерт у Београду одржаће 26. јула у Ботаничкој башти позната певачица Зое Кида, која је уз Констракту била главни вокал легендарне групе „Земља грува". Зое (Ана Радоњић) је српска певачица, текстописац, дизајнер, а била је и дугогодишњи члан групе „Мистејк Мистејк". Сарађивала је и са бендом „Сви на под". Године 2011. учествовала је у пројекту Севдах Бејби и била женски вокал на песми Три пољупца хоћу ја. Водила је емисију на РТС-у, а била је и промо лице Бир Феста 2015. и 2016. године. Појављује се и учествује у филму Небеска тема о Влади Дивљану 2019. године. Зое Кида је један од оснивача „Земље Грува", а за овај бенд написала је многе песме, међу којима су: Судопера, Најлепше жеље. Песмом Бејби изазвала је велику пажњу на Избору за песму Евровизије и тим синглом најављује ЕП Жена Дете као резултат сарадње са пратећим бендом „Сумасишавши".

Један од најпопуларнијих певача Балкана, Саша Ковачевић, наступиће у Ботаничкој башти 27. јула. Завршио је средњу музичку сколу „Коста Манојловић" у Земуну (клавирски одсек), као и Академију уметности - смер за снимање и дизајн звука. Прво појављивање на телевизији имао је 2004. године на фестивалу Сунчане скале, где је наступио са песмом Пакао и рај. Године 2005. наступа на Радијском фестивалу са песмом Корак до дна и излази песма Једина си вредела. Песма Рука за спас проглашена је хитом 2006. године. У 2007. години добија награду за откриће године, затим следе награде Мелос естраде, награда Београдски победник за поп певача године, на Данима естраде осваја 1. место за откриће године. Освојио је 2. место на Фестивалу забавне музике у Врњачкој бањи са песмом Лажу те. Победник је Радијског фестивала са песмом Бољи човек. Његове песме бележе вишемилионске прегледе на мрежи Јутјуб. Крајем 2008. године изашао је и његов први дует, са Емином Јаховић, песма Још ти се надам. Следеће године добија две награде: за певача године и за дует године са Емином Јаховић. Још једна балада објављена је 2011/2012. Како после нас која је постала велики хит. Уследили су у наредним годинама бројни хитови: Где смо моја љубави, Рано је, Живим да те волим, Температура, Замало Твој...

Увек занимљив клавирски дуо очекује публику 28. јула - Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић наступиће заједно у Ботаничкој башти. Васил Хаџиманов је пијаниста, композитор, аранжер и педагог, незаобилазна је, повезујућа карика српског џеза, са краја двадесетог века и почетка новог миленијума. 2015. године почиње сарадњу са Бојаном Зулфикарпашићем. Њих двојица, као клавирски дуо, наступају у Београду, Новом Саду и Паризу и наилазе на једногласно сјајне критике публике и критичара. Овај клавирски двојац објављује свој први ливе ЦД, у децембру 2017. године, када је и концертно промовисан у Коларчевој задужбини. Исте године Хаџиманов остварује сарадњу и са хрватским пијанистом Матијом Дедићем и такодје у клавирском дуету, њих двојица веома успешно наступају по целом региону и данас. Сва издања и музика Васила Хаџиманова су у Србији проглашена за уметничка дела од културног значаја за ову земљу. Бојан Зулфикарпашић (познат и као Бојан З), је српски џез пијаниста. У Француској живи од 1988. године, где му је 2002. уручен орден Француског министарства културе. Добитник је награде European Jazz Prize за 2005. годину - за најбољег европског џез музичара, као и многих других признања у Француској и у Европи. Последњих година се успешно бави и продуцентским послом, нарочито на награђиваним албумима Мишела Портала и Амире Медуњанин.

Garden Sessions у Ботаничкој башти ове године заокружује 29. јула „Дел Арно бенд" који су основали браћа Владан и Јован Матић 1986. године у Београду. Група је усмерена ка мелодијској „рутс" музици и први је ауторски реге бенд на просторима бивше Југославије. Први наступ у Београду група је имала 1987. у клубу Академија. Објавили су албум Играј док те не сруше 1989, затим 1991. сингл-винил са песмама Би-Бап и Путујем, а следеће годин група објављује други албум Година мајмуна. Године 1993. објављују две нове песме Иза угла и D.A.B. in DUB, а 1995. са потпуно обновљеном поставом група објављује албум Реггаенерација- ДАБ је ту да спаја, Више него живот, Преко, Дим из моје луле и обрада песме Трећи свијет групе „Хаустор" су неке од песама које су утицале на пораст популарности „Дел Арно бeнда". Средином марта 2006. године група је издала албум Време воде, а 2011, поводом свог 25-рођендана, група је објавила сингл Хороскоп. У мају 2017. године „Дел Арно бенд", заједно са Немањом Којићем (Hornsman Coyote) објављује сингл Још увек има наде. Група је у међувремену свирала на бројним фестивалима, у земљи и региону, са великанима регеа.

уторак, 23. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару