Читај ми!

Арт Линк фестивал представља прослављени Ансамбл „Јаношка“

Импровизација као стил уметничког израза прожет јединственом музичком филозофијом и духом Ансамбла „Јаношка“ на отварању регионалног Арт Линк Фестивала у Београду , 25. јуна на Београдској тврђави.

Ансамбл „Јаношка“ отвара Арт Линк фестивал, на коме ће у периоду од јуна до септембра 2022. године наступити пијаниста Ади Нојхаус, композитор и пијаниста Луис Ахијус, пијаниста Алберто Феро, Ансамбл „Камерата Балканика“, виолончелиста и тркач Токе Молдруп и бројна друга еминентна имена класичне музике данас. Већи део фестивалског програма ће бити реализован у непосредном природном окружењу – чиме Арт Линк Фестивал жели да артикулише важност учешћа слушалаца у свакодневном сусрету са уметношћу.

Нови правци у музици тренутно су у оптицају под маштовитим именима, док се категорије фјужна и кросовера непрестано шире. У духу тих кретања, Ансамбл „Јаношка“, широм света препознат по свом музичком полиглотизму превазилази све границе, а да га притом и даље одликује класично стилско порекло.

Ни са чим упоредиве трансформације музичког садржаја прилагођеног публици дело су три брата из Братиславе – Ондреја и Романа Јаношке који свирају виолину и Франтишека Јаношке за клавиром – и њиховог зета Јулиуса Дарваса из Констанце на контрабасу, који ће наступити на отварању сезоне регионалног Арт Линк Фестивала на Београдској тврђави 25. јуна. Улаз је слободан.

Уз тематски оквир фестивала „Звук воде“, истиче се да ће концерти бити приређени у величанственом амбијенту најпознатијих тврђава нашег региона, што слогану „Фестивалски градови, уметници за природу“ даје додатни шарм и оправданост.

Настојећи да укаже на важност обновљивости речних токова и споменичног наслеђа, Арт Линк жели да у овим посебним амбијентима кроз музику изнова оплемени искуство слушалаца новим звучним изразима. У том смислу, несебична је и важна подршка генералног спонзора УНИКА осигурања, као и продукцијска подршка коју је Арт Линк добио од својих партнера компаније „Цептер“ и Србија Воде, Града Београда, локалних партнера, фонда за Западни Балкан и Европске уније.

Споменути Јаношка стил, који није никада само површна виртуозност – већ и брзо запаљиви музички дијалог у коме сви чланови ансамбла и публика суделују кроз креативну интеракцију – донео је уметницима позиве за сарадњу од стране великана светске уметничке сцене попут Ане Нетребко, Ал Жароа, Бобија Мекферина, Хуана Дијега Флореса, Брајана Мекнајта, Јулијана Рахлина, Рендија Њумена, Бирелија Лагрена и Лало Шифрина.

„Ансамбл 'Јаношка' једна је од најоригиналнијих група изузетно талентованих музичара, који су крајње јединствени у извођењу класичне музике, џеза, Латино музике и других жанрова. Њихова инспирација је неисцрпна и заслужује пажњу и ентузијазам од стране свих“, о Јаношки је рекао чувени холивудски композитор Лало Шифрин.

Посебност одлика аранжмана Ансамбла „Јаношка“ може се посматрати као паралелни продор у територију класичнога звука и далеке сфере музичког репертоара, у којима музичари своју спонтану креативност остварују кроз првокласну, иновативну, узбудљиву музику која дише и живи.

Њихов дебитантски носач звука, који се у свега неколико мјесеци попео на сами врх музичких топ листа, носи прикладан наслов Јаношка стајл (Deutsche Grammophon, 2016).

Ансамбл „Јаношка“ је, у поп жаргону, „бенд уживо“. Емоционална интелигенција и суптилни хумор у интеракцији уметника са публиком – те њихова мајсторски инсценирана игра са познатим мелодијама и ефектним изненађењима наново креираних музичких нумера – могу се поуздати у узбуђење слушалаца који готово увек на крају концерта показују своју захвалност стојећим овацијама.

Занимљиво је да је на албуму Револушн (Revolution - Deutsche Grammophon, март 2019.) Ансамбл „Јаношка“ аранжирао четири врхунска хита „Битлса“ у свом аутентичном стилу. „Не желимо да се непромишљено упоређујемо с Битлсима“, каже Јулиус Дарвас, „већ да оно што су они постигли у поп музици у своје време – ми приредимо у пољу класике, и тиме је револуционишемо по узору на њих. Оживљавамо слободну импровизацију при интерпретацији класичних дела, нешто што се, на пример подразумевало у барокно доба“.

Нови албум The Big B's планиран је за објаву јула месеца текуће године под етикетом Deutsche Grammophona.

Ондреј Јаношка свира на виолини Карло Фердинандо Ландолфи из 1760. године, која му је љубазно посуђена из Збирке Породице Гох. Роман Јаношка наступа на инструменту Ferdinandus Gagliano Filius, Nikolai fecit Neap. из 1769. године, који му је посуђен љубазношћу Збирке др Кристијана Куна. Франтишек Јаношка користи Безендорферове струне, док Јулиус Дарвас, Роман Јаношка и Ондреј Јаношка свирају на Thomastik-Infeld струнама.

После наступа Ансамбла „Јаношка“ на великој фестивалској сцени код Победника, на Летњој сцени Небојшине куле наступиће Ади Нојхаус, потомак чувених клавирских педагога и пијаниста, Хајнриха и Станислава Нојхауса. За њим ће, свега два дана после, београдској публици се представити и свестрана уметничка личност Луиса Ахиуса, композитора и пијанисте, писца и музичког новинара, уредника важних музичких публикација на шпанском говорном подручју.

Концертом Ансамбла „Јаношка“ уједно се отвара и богата сезона наступа у оквиру регионалног Арт Линк Фестивала – са програмима на неколико дестинација у Србији и региону.

Концепт Арт Линк Фестивала уједно представља и Фестивалски хаб за Западни Балкан испред Европске фестивалске асоцијације (ЕФА) у оквиру пројекта EFFE Label путем којега се фестивалима активним на размеђу уметности, свог непосредног окружења и интернационалне отворености додељују печати квалитета.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару