Читај ми!

Водитељи Сабора 2022 вас позивају да у суботу увече пратите финале фестивала

За суботу увече, 4. јун, заказана је спектакуларна завршница фестивала Сабор 2022, манифестације посвећене афирмацији аутора, подстицају стваралаштва и неговању квалитета народне музике.

У спектакуларном тевизијском шоу програму на РТС 1 Радио Београду 1, РТС Свет и РТС Планети – чућемо и видети 16 такмичарских песама и исто толико извођача – финалиста Сабора 2022 и сазнати ко су „најбољи међу најбољима“ на овом националном фестивалу народне музике.

Водитељи Сабора 2022, добро позната ТВ лица и аутори РТС-а, Бојана Марковић и Милан Поповић, поверавају да након две полуфиналне емисије, сада са нестрпљењем ишчекују суботу увече, када ће уживо из РТС-овог Студија 8 допринети да и ово финале Сабора буде упамћено као јединствен празник најбоље народне музике и доброг расположења.

„Овај фестивал је важан, посвећен је стваралаштву народне музике и ништа нам није тешко. Ни нама 'са ове стране', нити нашим бројним колегама и великом тиму професионалаца који су иза камере. Заиста са радошћу обоје учествујемо у овом пројекту. Знате да Бојана иначе редовно води Јутарњи програм РТС-а, ја непрекидно снимам нове епизоде мог серијала 'Дедовина', али смо радо и са поносом поново на овом заједничком задатку, као водитељи Сабора јер се ради о важном пројекту, важној манифестацији за нашу музичку сцену и народну музику, како за ствараоце тако и за певаче. Сви ми знамо те старе народне песме, а мало нас мисли о томе – ко прави нове, ко ће да пише нове хитове? Фестивали попут овог се зато и организују и овако, у форми шоу програма – који на пријемчив начин анимира публику да заволи и неке нове песме, да упозна и неке нове певаче и ауторе“, каже Милан Поповић.

Седам чланова Стручног жирија финала Сабора донеће одлуке о наградама у категоријама: „Најбоља интерпретација“, „Најбољи текст“ и „Најбољи аранжман“ Сабора 2022.

Збројени гласови публике и жирија, одредиће освајаче треће, друге и прве награде Сабора 2022, као и награде „Победник Сабора 2022“.

Такође, композиција која током гласања у финалу освоји највише СМС гласова публике, освојиће признање „Награда публике“.

Током четвртог Сабора народне музике Србије, најистакнутим уметницима – звездама наше народне музике, додељују се и престижна призања СЕМУС-а: „Награда за животно дело“ и „Национална награда“ за допринос естрадно-музичкој уметности.

Током програма првог и другог полуфинала, ова признања су уручена: Јелени Броћић, Гордани Стојићевић, Митру Мирићу, Драгици Радосављевић, Нади Обрић и Драгану Којићу Кеби.

„И највеће легенде народне музике су каријере започињалe управо на оваквим фестивалима. Такође, многи чувени хитови наше народне музике су премијерно изведени управо на неком од фестивала и зато се радујемо што ту традицију настављамо, заједнички РТС и СЕМУС. Чули смо заиста дивне 32 нове композиције током две вечери такмичења, током полуфинала и биће узбудљиво испратити ко ће понети титулу победника, али и ко ће освојити остала признања овог издања Сабора“, наводи Бојана Марковић.

„Настављамо и са традицијом да они који гласају за своје фаворите, уједно буду и добротвори јер ће РТС и овога пута свој део прихода од пристиглих СМС порука у финалу донирати у хуманитарне сврхе. Пратите финале Сабора у суботу увече, будите уз РТС – гласајте, певајте, плешите или навијајте и – уживајте у музици“, позива Бојана.

уторак, 23. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару