Читај ми!

Три пута одлагани концерт бенда „Вардруна“ заказан за 11. јул на Ташмајдану

Популарна серија „Викинзи“, за коју су чланови бенда „Вардруна“ компоновали музику, допринела је да буду тражени широм света. Препознатљиви по специфичним инструментима, ритму, квалитету звука, жанровској неодређености, свирају мало концерата током године. Овогодишња европска турнеја обухвата само 11 градова, а Београд је једина престоница из региона у којој ће „Вардруна“ наступити.

Три пута одлаган концерт бенда „Вардруна“ коначно је добио нову сатницу и ново место – норвешки музичари свираће 11. јула на стадиону Ташмајдан.

„Наш бенд има много фанова из Србије. Знам, јер нам често пишу, комнетаришу наступе и видео спотове. Већ годинама су веома активни. Са друге стране, ми смо бенд који нерадо одлази на турнеје, зато што не желимо да се уморимо од сопстевене музике. Чувамо је као благо. Зато имамо мало концерата. На списку градова ме посебно радује долазак у Београд. До сада га нисам посетио, а фасциниран сам вашом богатом историјом и традицијом, заиста сам велики поштовалац“, наглашава Еинар Селвик, члан бенда „Вардруна“.

Музичари који долазе из хеви метала спајају естетику тог жанра са фолклором.

„Ми градимо снажан мост између удаљених простора и различитих времена. Наша музика је пре свега посвећена природи, али контекст у којем се изводи повезује је и с савременим и са древним. У суштини, има безвремнену, рекао бих, универзалну поруку. То је разлог и што је публика добро разуме. Мислим да савремени човек осећа дубоку носталгију, потребу да се повеже с окружењем и природом. Ми смо тај мост“, додаје Селвик.

У том духу је и најновији албум и музика коју промовишу европском турнејом.

„Албум Бели гавран је својеврсна збирка музике о симболима духа животиња присутним у различитим културама. Можемо да кажемо да њихова значења дубоко повезују народе. Не само симболика гаврана, ту су и слонови, лавови , змије... Све те животиње имају одређене карактере. Њихова појава најчешће је тумачена као предсказање. Значење Белог гаврана је и лично. Везан сам за оно што симболише, одувек ме фасцинира, он је моје уметничко друго ја“, наглашава Еинар Селвик.

Европска турнеја нашла се на распореду чак годину дана после објављивања албума Бели гавран. Зато је недавно, крајем априла, бенд објавио судијски снимак наступа као најаву онога што ће публика овог лета да слуша уживо.

Концерт у Дрездену је већ распродат, а велико интересовање бележи и београдски концерт.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару