Читај ми!

Награда „Деспот Стефан Лазаревић” уреднику Радио Београда Ненаду Камиџорцу

Ненад Камиџорац, награђени је чувар народног музичког блага Поводом „Дана Београда”, вишедневне манифестације прославе првог помена словенског имена главног града 878. и турске предаје кључева града Србима 1867. У Свечаној Сали Старог двора у Београду, уручене су годишње награде „Деспот Стефан Лазаревић” најзаслужнијима у различитим областима јавног живота.

У области новинарства, награда је припала нашем колеги, музичком уреднику Радио Београда 1, етномузикологу Ненаду Камиџорцу, аутору емисије Музичка плетеница.

У предлогу и образложењу за награду може се прочитати да је заслужује „за неговање традиционалне музике и чување сећања на угледне београдске уметнике и друге ауторе песама похрањених у Фонотеци Радио Београда.

У Музичкој плетеници Камиџорац суверено објашњава наше музичко наслеђе те зналачки вођеним интервјуима и етномузиколошким анализама баца ново светло на музичке легенде прошлог века и традицију Србије и региона.

„Награду примам са великим задовољством и то јесте награда за оно што сам ја радио", рекао је Ненад Камиџорац за Радио Београд 1.

„Али ње не би било да није било људи које сам снимао и који су откључали своја сећања, срца и емоције и некако ме прихватили као свог, блиског. Када бисмо искључили микрофон, приче тих музичара - певача, инструменталиста, аутора, постајале би још слађе, или веселије, или тужније... Често смо и накнадно доснимавали понешто. Посебан је рад са људима. И кад све прође, њихова сећања нису избледела. Многи од њих више нису са нама, али њима у част, ја им се клањам и искрено захваљујем што су ми помогли да направим емисију каква је Музичка плетеница", каже Камиџорац.

Музика као музеј, Камиџорац као кустос

Како многи ту емисију називају и „звучним музејом", а нашег колегу „кустосом" у њему, он објашњава да је концепт емисије донекле и едукативан, осим што је свакако забаван. На самом почетку представља се или нека песма или неки појам или нешто што се, негативно или позитивно, дешава у народној музици.

„То је мој ауторски коментар. Следи рубрика Са старог грамофона која је посебно вољена. Ту су песме, певачи и свирачи између два светска рата. Централни део емисије, око тридесетак минута, чини Портрет у којој се представљају некадашњи прослављени вокални солисти, инструменталисти, композитори , сви они који су заслужни за оно што поседујемо у Фонотеци Радио Београда, која је уједно и главни извор за настанак те рубрике. Зато је велика штета што су неки снимци, и због зуба времена, али и због неодговорности појединаца који нису схватали њену драгоценост, пропали", рекао је.

Понекад у Музичкој плетеници, додаје Ненад Камиџорац, буде места и за четврту рубрику, Гајдама у оро, у којој се представља музика наших суседа, пре свих Румуна, Мађара, Северних Македонаца, свих који су заслужни да је Балкан музички такав какав јесте. „Јер, знате, када се говори о дивној музици Латинске Америке, мисли се на музику целог једног континента, али музика Балкана је она из само неколико земаља око Србије. Тек када се тако размишља, постајемо свесни колико богатство имамо", каже Камиџорац.

Иако се овај етномузиколог и музички уредник Радио Београда 1 највише везује за звук Источне Србије, он напомиње да је - иако родом поносни Неготинац - основну школу завршио у Нишу, због чега добро познаје и музичке карактеристике Јужне Србије, нарочито мелодије Сврљига, Ниша, Лесковца ...

„То ми је све у крви. Међутим, како је мој отац Шумадинац, блиска ми је и тамошња изворна музика, посебно Краљева и околине. Касније су ме професионални путеви водили и у Војводину, где сам као етномузиколог много тога снимао, а њу смо у музичком смислу можда малкице запоставили . Кад слушам тамбураше, осећам се као да они преда ме просипају бисере. Звук тамбурице ме просто уздиже, задивљен сам и зато сам много емсија посветио извођачима из Војводине", изјавио је Камиџорац.

Ненад Камиџорац на Радио Београду је почео да ради септембра 1986, најпре на прогарму Стереорама: „Онда сам прешао на телевизију и тамо остао скоро десет одина, све то као хонорарац. После су ме на радију запослили за стално, а мој први уредник, коме сам веома захвалан како ме је примио, био је Светомир Шешић".

Последњих десетак година, када су на Радио Београду 1 почеле да се припремају и емитују специјализоване музичке емисије, Камиџорац ради не само као музички уредник, већ и као аутор таквих музичких емисија и програма.

„То ме је вратило на искуство са телевизије на којој сам, као музички новинар, правио прилоге и дуже репортаже. Зато могу да кажем да сам тамо испекао новинарски занат - у што краћем времену, што више рећи, плус уметнути и музичку илустрацију. На радију се то сада само проширило на емисију у трајању од око 55 минута", каже Ненад Камиџорац, овогодишњи добитник награде Града Београда „Деспот Стефан Лазаревић" за новинарство.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару