Читај ми!

Пет могућих рекордера овогодишње доделе Греми награда

После више од два месеца одлагања због пандемије, вечерас ће у Лас Вегасу бити одржана 63. церемонија доделе Греми награда на којој може бити оборено неколико историјских рекорда.

По први пут, церемонија доделе Греми награда биће одржана у Лас Вегасу, далеко од традиционалног дома у Лос Анђелесу. Овогодишњи догађај, чији је домаћин Тревор Ноа, такође доноси и промењен начин гласања и две нове категорије.

Неколико уметника који су ове године номиновани – од хип хопа, преко џеза, до поп музике – можда ће успети да оборе рекорде. Колумнисткиња Си-Ен-Ена Фејт Карими сматра да је пет номинованих на прагу стварања историје.

Кање Вест

Кање Вест ове године није добродошао као извођач на додели Гремија, али ће освојити место у историји ако надмаши Џеј Зијеве 23 победе. Кање већ има 22 Гремија и номинован је за још пет, укључујући номинацију за албум године за Донду.

Али неће му бити лако, с обзиром на то да и Џеј Зи има три номинације, од којих је једна управо за Кањеов албум Донда и за најбољу реп песму Jail.

БТС

Дечачки бенд БТС ушао је у историју прошле године као прве корејске поп звезде које су номиноване за Греми у категорији поп дуа/групе. Ако њихов албум Butter победи у тој категорији ове године, они ће бити прва кеј поп група која је освојила Греми.

БТС су већ ушли у историју као први корејски уметници који су изашли на сцену Гремија 2019. године, када су уручили награду за најбољи Р&Б албум.

Оливија Родриго

Поп сензација Оливија Родриго номинована је за седам награда за свој деби албум Sour, укључујући најбољег новог извођача, албум године, песму године и плочу године – последње две за њену срцепарајућу баладу Возачка дозвола.

Ако кући понесе све те награде, деветнаестогодишња Оливија Родриго, могла би да постане други најмлађи уметник који је победио у четири главне категорије Гремија: најбољи албум, песма, плоча и нови извођач.

Године 2020, Били Ајлиш је постала најмлађи соло извођач који је освојио четири највеће награде Греми. Имала је 18 година.

Да би се ускладила са њеним подвигом, Родригова ће такође морати да победи Ајлиш, недавну добитницу Оскара, која је такође номинована у три главне категорије.

Тони Бенет

Тони Бенет је први пут освојио Гремија за албум године за I Left Mi Heart In San Francisco на петој годишњој церемонији доделе Гремија. То је било 1963. године, а деценијама касније и даље добија Греми.

Бенет има пет номинација ове године за сарадњу са Лејди Гагом, укључујући награде за албум године и плочу године. Пар је номинован за обраду песме Кола Портера I Get a Kick Out of You – песме написане пре 88 година.

Са 95 година, Бенет је најстарија особа која је објавила албум са новим материјалом – уз неке од његових највећих успеха у последњој деценији.

Џон Батист

Певач Џон Батист ове године са 11 номинација у различитим жанровима предњачи – укључујући номинације за плочу године, албум године, најбољи импровизовани џез соло и најбољи Р&Б албум.

Батист има искуство у џезу и ангажован је као вођа бенда и музички директор у "Тhe Late Show with Stephen Colbert". Номинације за Греми потичу и од његовог рада на музици за „Пискаров“ филм Soul и за албум из 2021. We Are.

Ако Батист у недељу однесе кући најмање девет награда, обележиће још једну прекретницу: Претећи ће Мајкла Џексона и Сантану као уметнике који су освојили највише Гремија у једној години. Обојица су добили по осам Гремија 1984. и 2000. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару