Читај ми!

Славни пијаниста Дмитриј Алексејев у Коларцу 8. априла

Након успешно одржаних концерата пијаниста Андреја Коробеиникова, Берија Дагласа, Фазила Саја и Валентине Лисице „Пиано ленд“ и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру „Steinway & Sons“ концертне сезоне 2021-2022. задржавајући почетни концепт да публици у Великој дворани представе еминентна имена светског пијанизма као и да промовишу Steinway & Sons инструмент, јединствен по својој изузетности квалитета.

Предстојећи концерт београдској публици ће премијерно представити руског пијанисту Дмитрија Алексејева, једног од најцењенијих светских уметника, барда пијанизма, представника једне од највећих руских школа клавира.

Недавно је у лондонској дворани Вигмор са овим истим програмом, одржао концерт Сећање на Башкирова, посвећен његовом недавно преминулом професору Дмитрију Башкирову.

Дмитриј Алексејев ће 8. априла 2022. у Великој сали Коларчеве задужбине са почетком у 20 часова.

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине, а цена је 2.000 динара.

Ко је Дмитриј Алексејев

Руски пијаниста Дмитриј Алексејев један је од најцењенијих светских уметника. Почео је да свира клавир са 5 година. Годину дана касније, његов таленат га је одвео у московску Централну музичку школу, а затим на Московски конзерваторијум, где му је професор био истакнути совјетски пијаниста и педагог Дмитриј Башкиров.

Током постдипломских студија, учествовао је на неколико међународних такмичења, освојивши врхунске награде на такмичењу „Маргерит Лонг“ у Паризу 1969. године, на такмичењу „Георги Енеску“ 1970. у Букурешту и на такмичењу „Чајковски“ 1974. у Москви.

Једногласно је 1975. године добио прву награду на међународном такмичењу у Лидсу у Енглеској, уписавши се у историју као први првопласирани пијаниста који долази и Совјетског савеза. Те године друго место заузела је пијанискиња Мицуко Учида, а треће место Андраш Шиф.

Његови реситали на водећим светским концертним позорницама и концертни наступи са најпрестижнијим оркестрима обезбедили су му позицију једног од „најистакнутијих пијаниста тог времена“ (Дејли Телеграф).

Седамдесетих година Дмитри Алексејев је дебитовао у Лондону, Бечу, Њујорку а његову каријеру обележили су концерти са свим водећим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Чикашки симфонијски оркестар, Филаделфијски оркестар, Краљевски Концертгебау из Амстердама, пет лондонских оркестара, Оркестер де Парис, Израелска филхармонија и Минхенски баварски радио.

Радио је са диригентима као што су Ашкенази, Булез, Дорати, Гергијев, Ђулини, Јансонс, Мути, Папано, Рождественски, Салонен, Светланов, Темирканов, Тилсон Томас и Клаус Тенштед, између многих других.

Редовно се враћа у Русију и често свира са Санктпетербуршком филхармонијом.

Његов богат репертоар, чији је део и снимљен, укључује између осталог дела Шумана, Брамса, Прокофјева, Шопена, Рахмањинова и Шостаковича. Одржао је светску премијеру Пендерецког концерта за клавир на Пекиншком фестивалу са Кинеском филхармонијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару