Читај ми!

Почиње Песма Америке – могу ли САД до Евросонга

Америчка верзија „Песме Евровизије“ на коју се дуго чекало – „Песма Америке“, почиње вечерас. За титулу најбоље песме Сједињених Држава бориће се 56 такмичара, а фестивал ће се емитовати осам недеља на америчком Ен-Би-Сију. Такмичење ће бити емитовано и на РТС-у.

На „Песми Америке“ (American Song Contest) ће се, слично евровизијском фестивалу, такмичити представници свих 50 америчких савезних држава, пет америчких територија и главног града Вашингтона.

Представници ће изводити нове, оригиналне песме и тако представити савезну државу из које долазе.  

Због великог броја учесника, формат такмичења ће бити нешто другачији. Осим финалне вечери и два полуфинала, „Песма Америке“ ће имати и пет квалификационих вечери, што је форма преузета од шведског „Мелодифестивалена“, чији су некадашњи продуценти део тима америчког такмичења.

Гледаоце ће кроз све такмичарске вечери водити познати репер Снуп Дог и певачица Кели Кларксон

У првој квалификационој вечери наступиће 11 такмичара, а у финале ће се пласирати четири песме. Начин гласања је попут оног на „Евросонгу“ – гласају гледаоци и стручни жири.

Жири чини 56 музичких стручњака, по један из сваког подручја које се такмичи. Они ће бирати по једну песму која ће се из квалификација пласирати у полуфинале, док ће се преостале три песме квалификовати на основу гласова публике.

Након завршетка квалификација, жири ће од песама које нису успеле да се квалификују одабрати још две песме, па ће у такмичењу остати 22 учесника, по 11 у оба полуфинала.

У финалу ће наступити десет најбољих учесника, а гласови ће бити представљени у евровизијском стилу – половину гласова даће жири, а половину публика. Сва подручја имаће једнак број поена, како би се спречила доминација великих држава, попут Калифорније и Тексаса.

Гледаоци ће имати прилику да гласају на три начина – преко сајта, Ен-Би-Сијеве (NBC) апликације, али ће своје гласове моћи да шаљу и на друштвеној мрежи Тик-ток.

Такмичар који освоји највећи број гласова добиће награду „Најбоља оригинална композиција“.

„Песма Америке“ биће емитована и на Радио-телевизији Србије, а такмичење ће се приказивати и у Аустрији, Немачкој, Шведској, Финској, Грчкој, Португалији, Словенији, Канади, Шпанији и на Исланду.

Могу ли Американци до „Песме Евровизије“ 

Први пут је „Песма Америке“ најављена уочи „Евросонга“ у Атини 2006, када је објављено да је управо америчка телевизија Ен-Би-Си обезбедила права за америчку верзију такмичења, али је све остало само на најави.

Некадашњи супервизор „Песме Евровизије“ Јон Ола Санд рекао је да ће, у зависности од тога како се најављено такмичење „Песма Америке" буде развијало, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одлучити могу ли Сједињене Државе да учествују на „Евросонгу“. 

Учешће Америке на „Песми Евровизије" се сада званично не спомиње, али у правилима такмичења стоји да, осим активних чланова ЕБУ-а, међу којима је и Радио-телевизија Србије, на „Песми Евровизије“, уз посебну позивницу организатора, могу да учествују и придружени чланови ове организације.

На тај начин се од 2015. такмичи Аустралија и та земља једини је придружени члан који добија позивницу за учешће на „Евросонгу“, а Ен-Би-Си је придружени члан ЕБУ-а, па би могло да се догоди да добије позивницу за неко од наредних такмичења за најбољу песму Европе.  

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару