Читај ми!

Објављена музика из филма „Нечиста крв: Грех предака“

Један од најгледанијих домаћих филмских остварења у прошлој години била је екранизација познатог књижевног дела Боре Станковића, по сценарију Воје Нановића, а у режији Милутина Петровића „Нечиста крв: Грех предака“ у продукцији "This and That Productionsа". Објављено је дигитално издање албума са ауторском музиком Александара Ранђеловића из филма и песмама које су њом инспирисане у извођењу Марка Луиса.

Филм Нечиста крв: Грех предака уједно ће бити запамћен и као прво српско филмско остварење које је емитовано на глобалној стриминг платформи „Нетфликс“. Гостујући у Јутарњем програму, композитор Александар Ранђеловић наглашава да је ово један посебан филм у сваком погледу и да је било веома изазовно направити музику.

„Пре свега, истраживачки рад је био јако занимљив. Упознати се са тим традиционалним песмама са југа Србије, и у ствари, одатле је кренула нека прва инспирација. Било је јако занимљиво наћи тај јединствени звук, јер филм није требало да обилује неким архаичним звуком, већ да музика буде осавремењена са додатним модерним звуком. И мислим да смо успели и да је то јако лепо“, наводи Ранђеловић.

Један од редитеља, Горан Станковић, предложио је сарадњу која је требало да саундтрек који је припреман за филм, буде обогаћен и песмама које би биле инспирисане том музиком и филмом самим, и да се на тај начин привуче публика која није слушалац филмске музике, додаје Ранђеловић. Тако је дошло до сарадње са Марком Луисом.

Почетак рада на овом издавачком пројекту започет је објављивањем сингла Дуде који је одјекнуо широм региона и демонстрирао изузетне интерпретаторске способности Марка Луиса. На овом издању налази се још једна песма коју је отпевао.

„Имао сам то задовољство да обрадим једну од наших најпознатијих и најлепших народних песама. Док сам гледао филм, песма Русе косе имала је важну улогу јер дефинише љубав и однос између ликова – Цоне и Николче. После песме Дуде, чији су ритам и атмосфера меланхолични, ова песма има брз и хипнотички ритам који покреће на игру. Маја Радивојевић и ја смо, поред традиционалног текста, додали две потпуно нове строфе. Иако сам био инспирисан модернијим звуком и ритмом било ми је веома битно да задржим елементе оригиналне песме“, напомиње Марко Луис.

Албум са оригиналним темама и песмама инспирисаним музиком за филм Нечиста крв: Грех предака, са сингловима Дуде и Русе косе Марка Лоуиса, доступан је на свим стриминг сервисима од 11. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару