Читај ми!

Сале и Седлари - представљен спот за песму „Дан по дан”

Са недавно објављеног студијског албума „Сале и Седлари“ (ПГП РТС 2022) у Јутарњем програму РТС-а премијерно је представљен музички видео Александра Седлара за песму „Дан по дан“.

Дан по дан је једина нумера са албума коју нисам написао. Аутор и музике и текста ове песме је мој дугогодишњи пријатељ, Борис Топаловић. Био је оснивач и идејни вођа бенда Стрип, чији сам био члан неколико година. Први албум те групе објављен је 2004. године, за ПГП РТС и цео вишегодишњи период припреме и реализације тог албума за мене је иузетно важан", рекао је Александар Седлар.

„Био је то период мог музичког и стваралачког сазревања али и упознавања, усавршавања заната" у вези са радом у студију. Главни продуцент је био Милан Прокоп, уједно и мој први ментор. Много година касније након мог повратка из Америке, срео сам Бориса случајно и договорили смо се да свратим код њега на кафу да ми одсвира неке нове идеје. Међу њима је била и песма Дан по дан коју сам одмах приметио и пожелео да снимим. Борис је пак планирао да ту композицију сними Оливер Мандић, но невезано за те планове - решио сам да је и ја снимим, па како буде...", испричао је Седлар.

Истиче да је сасвим мало интервенисао на овој композицији у домену аранжмана и интерпретације. Додати су дискретни гудачи, пратећи вокали и виолински соло који изводи Милош Петровић.

„Најбитније ми је било да не нарушим иницијалну атмосферу ове песме, ону коју сам чуо и осетио када ми је Борис први пут одсвирао. Дан по дан је уједно и једина песма која у себи нема ни један облик хумора, могло би се рећи, једина је баш озбиљна песма на албуму Сале и Седлари, а јединствена и лепа, у својој искрености и једноставности...", додао је музичар.

Музички видео за песму Дан по дан, уједно је и прва екранизација неке песме од нумера са првог албума групе Сале и Седлари. Спот је снимио, режирао и монтирао Зоран Поповић, такође дугогодишњи Седларов пријатељ. Он живи и ради у Лос Анђелесу као сниматељ и директор фотографије, сарађујући са најпознатијим холивудским глумцима међу којима су Гери Олдман, Адријен Бродy и многи други.

У споту су још учествовале балерина Лидија Новаковић и три виолинисткиње - Миљана Поповић Матерни, Катарина Петковић и Миљана Прашчевић.

„Иначе, Борис Топаловић, композитор и текстописац песме Дан по дан, био је заслужан и за реализацију мог првог виолинског концерта, одржаног новембра 2005. године, у Скупштини града Београда." поверава Александар Седлар и додаје: „То је уједно био први пут да сам сâм окупио симфонијски оркестар, спремио и дириговао целовечерњи концерт. Солиста је био - тада свежи пријатељ а данас мој мили кум, Милош Петровић. Да се тај концерт није десио баш такав, многе би се ствари десиле другачије  - мој дипломски испит из композиције, познанство са Немањом Радуловићем, итд.

Драго ми је што сам у могућности да се кроз промоцију песме Дан по дан, барем мало одужим старом пријатељу, који је у битном тренутку веровао у мој таленат, чиме је пресудно и знатно утицао на мој развојни пут у музици", закључује Александар Седлар.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару