Читај ми!

Симфонијски оркестар РТС-а обележава 85 година постојања – шта публику очекује у новој сезони

Промоцијом нове сезоне, Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије започео је обележавање значајног јубилеја – 85 година постојања у културном животу Београда и Србије. Највећи ансамбл Музичке продукције РТС-а ће током ове сезоне предводити и главни гостујући диригент Србољуб Срба Динић, а оркестар ће наступити на највећим музичким фестивалима – Фесту, Белефу, Бемусу, Номусу и Мокрањчевим данима.

Нова концертна сезона Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, који је већ 85 година део културног живота Београда и Србије, званично је представљена у РТС Клубу.

Извршни директор Музичке продукције РТС-а Драгослав Фреди Станисављевић рекао је да је Симфонијски оркестар обележавање значајног јубилеја – 85 година постојања – почео још током јесење сезоне 2021. године серијом фантастичних концерата.

„Са нашим руководством, које нам је изашло у сусрет са идејама и дало нам ветар у леђа, да у овој години кренемо са једном амбициозном идејом, да припремимо сезону на годишњем нивоу, радили смо све негде до краја јануара“, навео је извршни директор Музичке продукције додавши да сматра да је то одскочна даска за Симфонијски оркестар РТС-а.

Истакао је да ће Симфонијски оркестар у години јубилеја први пут наступати на три велика фестивала уметности и кулутре у Београду – на затварању Феста, на Белефу и Бемусу.

Одговорна уредница Редакције за симфонијску музику Музичке продукције Ана Богдановић Радић навела је да ће Симфонијски оркестар РТС-а током ове сезоне имати прилике да наступи са водећим музичарима данашњице – Кемалом Гекићем (клавир), Сашом Мирковићем (виола), ЛП дуом, Мартом Аргерич (клавир), Романом Симовићем (виолина) и Мајом Богдановић (виолончело).

„Публика ће имати прилике да чује и младе наде. Већ 19. фебруара чућемо Ивана Башића, пијанисту, а током сезоне доћи ће и сјајна млада перкусионисткиња Виви Василева која ће извести несвакидашњи концерт, писан за рециклиране удараљке“, казала је Ана Богдановић Радић.

Истакла је да ће поред шефа-диригента Бојана Суђића, ове године ће на неколико концерата оркестар предводити и главни гостујући диригент маестро Срба Динић, али и Луис Горелик, Давид Валтер, Александар Којић, Оливера Секулић Барац, Кирил Станков, Диан Чобанов, Томислав Фачини, а концерт без диригента предводиће Сретен Крстић.

„Свирамо врло широк репертоар - од Моцарта, Бетовена, Брамса, Шостаковича. Такође, француски репертоар: Дебиси, Равел, Сен Санс. Издвојили смо један посебан концерт за савремену домаћу музику где ће се изводити композиције победника конкурса Музичке продукције“, казала је уредница Редакције за симфонијску музику.

Нагласила је да ће јубилеј бити обележен и наступима са Хором РТС-а, што је, како је навела, привилегија, пошто то Симфонијском оркестру даје могућност да изводи најмонументалнија вокално-инструментална дела, попут Моцартовог Реквијема, што је велико благо Музичке продукције.

Маестро Динић: Драго ми је што сам поново овде 

Сама вест да ће се Србољуб Срба Динић наћи на позицији главног гостујућег диригента је позитивно одјекнула, како међу музичарима Симфонијског оркестра, тако и код публике.

Маестро Динић је напоменуо да ово није први сусрет са Симфонијским оркестром и да су се они сусрели пре 16 година.

„Мени је јако драго да сам поново овде. Видео сам да има пуно добрих музичара, пуно младих људи у том оркестру, да има пуно ентузијазма. Наравно, ја не волим да ме много хвале пре него што буде концерт. Ја волим да причамо о томе када прође концерт“, истакао је Срба Динић.

Оценио је да је сезона изузетно интересантна и да нас очекује шаролик, разнолик и врло тежак програм.

Главни гостујући диригент је већ одржао прве пробе са Симфонијским оркестром и навео је да су му утисци веома позитивни.

„Мој професор дириговања из Немачке је увек говорио да се у првих 15, 20 минута одлучује какав ће бити рад са оркестром. Морам да признам да са стране оркестра, не само да не наилазим на било какву врсту отпора. Напротив, велико је задовољство и кад добијете једно такво живо музичко тело где можете да креирате. Ја сам то рекао и оркестру, нисам ја диригент, а ви свирачи, него ми заједно креирамо нешто и сама та енергија коју заједно правимо, та синергија, доводи до тога да публика буде задовољна“, истакао је маестро.

Србољуб Динић је истакао да му је било велико задовољство да упозна младог пијанисту Ивана Башића.

Напоменуо је да највећи светски оркестри са којима је наступао имају континуитет у раду и да сматра да ће, уколико се овакве сезоне наставе, за две, три године Симфонијски оркестар РТС-а бити у могућности да се представи и ван граница Србије, што је огроман стимуланс за музичаре и Музичку продукцију.

Заједнички наступи Симфонијског оркестра и Хора – привилегија Музичке продукције 

На многим концертима током нове сезоне уз Симфонијски оркестар наступиће и Хор РТС-а, што је привилегија великог система, какав је Музичка продукција РТС-а, да свих седам ансамбала може да сарађује на различитим пројектима.

Биг бенд РТС-а ће ове године, захваљујући стратешкој сарадњи Дома омладине, наступати у тој институцији која ће бити партнер и домицилна кућа Биг бенда и Хора РТС-а.

Хор ће, осим уз Биг бенд, наступити и са Народним оркестром РТС-а, а после дугог низа година, појавиће се и у акапела форматима хорске музике, тако да ће публика, уз симфонијску и џез музику, имати прилике да ужива у правим концертима хорске музике.

Извршни директор Музичке продукције РТС-а Драгослав Фреди Станисављевић напоменуо је да ће Симфонијски оркестар наступити и на Новосадским музичким свечаностима, Мокрањчевим данима, а током марта почиње и стратешка сарадња са Руском домом у Београду.

„Ми смо отворили сезону на један фантастичан начин. Наша кућа је дошла са идејом о куповини 'стенвеј' клавира. Ми имамо сада најбољи клавир у нашој земљи. Налази се у Студију 8 РТС-а где су Симфонијски оркестар и Биг бенд имали величанствене концерте. Никад нисмо имали онакав наступ извођења музике уживо у студију“, казао је Станисављевић.

Напоменуо је да је Симфонијски оркестар у сваком смислу срце Музичке продукције и најавио да ће поводом 85 година оснивања оркестра бити објављен и ЦД.

За визуелни дизајн нове сезоне Симфонијског оркестра РТС-а задужен је "Оранж студио", а током представљања нове сезоне Гудачки квартет Симфонијског оркестра извео је нумеру Флојд Зорана Симјановића из филма „Национална класа“, као најаву за концерт филмске музике на затварању Феста 6. марта у Комбанк дворани.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару