Читај ми!

Народни оркестар РТС-а чувар традиције и баштине народног музичког стваралаштва

Народни оркестар Радио телевизије Србије прославља 87 година постојања. Најстарији је народни оркестар у нашој земљи и државама окружења, а последњих 12 година на његовом челу је солиста на хармоници Влада Пановић.

Народни оркестар Радио-телевизије Србије остварио је небројено много наступа, концерата и емисија народне музике. Посебно значајно је снимање трајних снимака народних песама и игара, који се чувају у Звучном архиву РТС-а, а њихов рад је награђен и Вуковом наградом Културно-просветне заједнице Србије.

Гостујући у Јутарњем програму, Влада Пановић наводи да је родоначелник Народног оркестра  био Властимир Павловић Царевац, за кога се слободно може рећи да је био наш музички Вук Караџић за стилску народну музику.

„Поставио је темеље стилског певања народне песме, а Народни оркестар кроз генерације које су наставиле тим путем је показао да је апсолутно достојан и нашег Царевца и свих осталих шефова и члаова оркестра који су прошли кроз кућу Радио Београда“, наводи уметнички руководилац Народног оркестра.

Како додаје, данас, у једном деликатном времену труде се да ту народну музику сачувају и покажу да је та музика више од пуке забаве. Како би сачували и пренели ту културну баштину настоје да окупе младе људе око те идеје и укључе их у рад Народног оркестра.

„Међу њима су се посебно издвојили Ивана Тасић, Дејана Ђекић, Даница Крстић, Александар Тирнанић, Данило Живковић, Јован Михаљица. То су неки млади људи који уз Народни оркестар сазревају и проносе тај добар звук праве народне песме“, каже Пановић.

Квалитет и стандарди народне музике су се временом мењали, али остала је иста она „народна ношња“, уметнички израз у који ју је обукао Властимир Царевац. Наравно, велики допринос су дали и претходни шефови Народног оркестра, Миодраг Раде Јашаревић, Боки Милошевић и Љубиша Павковић, који је преко 28 година био на његовом челу.

„Сваки од њих је у своје време успео да сачува ону нит коју је Царевац започео, а то се труди и ова генерација. Ево, добили смо и ту Вукову награду која је једно изузетно признање за рад, које ниједан оркестар на овом поднебљу није добио, а и један стимуланс који је на част и Музичкој продукцији народне музике коју тренутно води Мирјана Дробац и извршног директора Музичке продукције РТС-а, Драгослава Фредија Станисављевића“, додаје гост Јутарњег програма.

Базу Народног оркестра чини 16 чланова – 10 гудача, два дувача, ритам секција и једна хармоника. Када потребе телевизије налажу, састав се и проширује и до 20 чланова.

„Ми делујемо и естрадно и уметнички стварајући трајне снимке за Радио Београд, што је у ствари наша права мисија“, напомиње Влада Пановић.

четвртак, 25. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару