Читај ми!

Стефан Миленковић: Мени је бити у Србији природно стање

Још као дечак свирао је пред руским и америчким председноком, слушао га је папа, наступао је у Токију и у индијанским резреватима. Стефан Миленковић се недавно вратио из Сједињених Држава у Србију да овде настави каријеру.

Разлога за повратак у домовину, како наводи Стефан Миленковић гостујући у Београдској хроници, било је више, али и да је дошао у фазу живота када на ствари гледа другачије.

„Дуго сам провео напољу, скоро 30 година, а опет сам држао једну, а често и обе ноге овде у Србији, тако да је мени бити овде једно природно стање. С друге стране, моја професија је таква да сам ја на путу око две стотине дана у години“, напомиње наш славни виртуоз.

Имати базу у Европи, у Србији, где му је фамилија, пријатељи и то што му син одраста овде је нешто апсолутно природно. Признаје да можда постоје неке ствари које га овде нервирају, али да често зависи од његовог расположења шта ће и да ли ће му нешто засметати. А проблема има као и у сваком другом послу и као било где у свету.

„Дуго сам био у Италији, скоро пет година, а мој брат и даље живи тамо и имао сам и те како прилике да видим како ствари тамо функционишу. Сигурно да има пуно тога што би некоме ко оде одавде тамо изузетно сметало. У Америци много тога функционише добро јер је то систем који је непромењен дуго, али с друге стране, некоме, не само из Србије, већ уопште из Европе, многе, многе, многе ствари сметају, јер је просто другачији менталитет људи, не само систем“, објашњава саговорник Ане Манојловић.

Шта имају заједничко „Забрањено пушење“ и Чајковски

Стефан Миленковић и Неле Карајлић су укрстили своје таленте и вишедеценијско искуство и креирали заједнички ауторски пројекат Rock El Clasico. Кренули су са спотом Гиле и Чајковски, и најавили и до два сата програма.

Миленковић признаје да их је спојио заједнички интерес, лудост и смелост, као и знатижеља.

„Ми смо, могу слободно да кажем, културолошки сваштоједи. И то је, можда, и разлог што смо један у другом препознали тај један потенцијал за необичним начинима израза и један од првих експеримената је био управо тај, да се комбинује Гиле шампион са Чајковским и Лабудовим језером. Било је још неколико таквих успешних експеримената, рецимо Шостакович са Devil In The Business Class, Пахабел и Фикрета и тако даље“, објашљава Миленковић.

Заједнички ауторски пројекат Нелета Карајлића и Стефана Миленковића ће бити представљен на Светски дан музике 21. јуна 2022. године на београдском Ташмајдану, али се припрема и презентација која ће бити део представљања Србије на једном од највећих и најпрестижнијих глобалних догађаја, Светској изложби – Дубаи Експо која ће бити одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године.

„По свима нама, то ће имати један велики смисао да буде део те презентације јер је еклектична, јер представља Србију на један начин где смо ми и смели уметнички, поштујемо и традицију, а опет се не бојимо и да идемо у неком другом правцу“, додаје познати музичар.

Уједно, како напомиње, најбољи начин да се класична музика приближи широј публици је понуда, односно да у свакодневном животу људи буду изложени различитим музичким правцима као на неком музичком шведском столу, а посебно деца и млади.

„Не мора то свако да једе, али бар нека проба, па можда ту и тамо и поједе понешто. Али зато мора да постоји понуда“, сматра Стефан Миленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару