Читај ми!

Трубачи у Гучи и џезери у Нишу завршили овогодишње дружење

Вечерас је финале два велика фестивала - Сабора трубача у Гучи и Нишвил џез фестивала. У Гучи је проглашена прва труба јубиларног Сабора, а Нишвил затвара реге звезда са Јамајке, Ентони Би.

Прва труба јубиларног 60. Сабора трубача у Гучи је Кристијан Азировић из Бојника. Прво место у категорији оркестара по одлуци жирија је Оркестар Владимира Ивановића из Загужања. Најпопуларнији трубач је Марко Трнавац, а најизворније је свирао Оркестар Јовице Ивановића.

У протекла три саборска дана је наступило више од 600 чланова трубачких оркестара и културно-уметничких друштава. Уз смотру изворног народног стваралаштва и најлепше звуке трубе гости су уживали и у домаћим специјалитетима и ђаконијама које су неизоставни део саборске атмосфере.

И поред епидемијских мера и високих температура у Гучи је било посетилаца из свих крајева Србије и света, додуше мање него претходних година.

„Сви капацитети су попуњени што се тиче Гуче и Драгачева, како хотела, тако и приватног смештаја. Надамо се да је ова ресетована Гуча показала да може да то буде и другачије, да се вратимо коренима“, наводи Били Вуловић, директор ТО „Драгачево“ из Гуче.

У протекла три дана саборовања уз иће и пиће у Гучи није било инцидената. Саборско дружење затвара Горан Бреговић са својим Оркестром за свадбе и сахране.

Нишвил – најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе

Због пандемије прошле године није одржан Нишвил џез фестивал, а неки наступи су одложени за ову годину.

У сваком случају, била је ово најкомпликованија организација фестивала до сада јер се у Нишу окупило 850 музичара из свих делова света и било је потребно сакупити сву документацију за њихов долазак и одлазак, а са друге стране, Нишвил је као и други фестивали имао обавезу да обезбеди пунктове за брза тестирања.

Међутим све је протекло у најбољем реду. Публике је било више него што се очекивало, посебно на наступима „Џипси кингса“ и Горана Бреговића.

Нишвил затвара реге звезда са Јамајке, Ентони Би.

„Срећан сам што ћу наступити овде. Први пут сам у Србији и ово је за мене дивно искуство и могућност да представим реге музику“, рекао је познати музичар за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару