Читај ми!

Нигде као у Гучи!

Неуморни сабораши, пробуђени традиционалном трубачком будилицом улицама Гуче и звуком прангија, наставили су саборовање и другог дана 60. Драгачевског сабора трубача. Други дан је био резервисан за оживљавање пребогате традиције српског народа која нигде тако не „експлодира“ као у време трајања највеће трубачке феште у Србији.

Нигде као у Гучи! Нигде као у Гучи!

Свечани саборски дефиле на 60. Драгачевском сабору трубача је кренуо. Певачи, трубачи, играчи… А ту је и 63. падобранска бригада, ветерани, на челу дефилеа, на опште одушевљење сабораша. Велико народно весеље, помешане емоције: Једва смо чекали да се поново окупимо, продефилујемо, затрубимо, заиграмо, запевамо… Нигде као у Гучи!

Додељена су и специјална признања – посебна плакета организатора. И то Зорану Шушићу, који је као дугогодишњи извршни директор за техничко-технолошку производњу у компанији „Застава оружје“ из Крагујевца, дао несебичан допринос расту и развоју популарности Народног вишебоја – момачког надметања на Сабору које има дугу традицију одржавања, од 1961. године.

Након 25 година, пријатељ Сабора, Шушић одлази у заслужену пензију, али уз обећање да љубав према Гучи не престаје и да ће се сваке године враћати као верни сабораш. „Ко једном дође у Гучу, из ње не одлази“, рекао је приликом доделе плакете.

Потом су се надметали најјачи и најспретнији вишебојци. Добили смо оног најбољег међу њима – харамбашу Сабора. Младић Никола Остојић из Салаша Црнобарског, општина Богатић, био је неприкосновен у три дисциплине: у скоку удаљ, скоку увис и бацању камена с рамена. Зато је и понео титулу харамбаше.

Матија Протић, Гучанин, био је најбољи у рвању у кости, док је Зоран Милутиновић, такође локални мештанин, био најпрецизнији и устрелио је јабуку кроз прстен.

А код Музеја трубе, у центру варошице, уприличена је промоција књиге „100 година од рођења академика Добрице Ћосића – Добрица Ћосић и политика“. О књизи је говорио и сам аутор проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе. Ту је и домаћин сабора, проф. др Драган Станић – и званично од ове године највернији сабораш – који не пропушта ниједан део програма Сабора.

А да чутура, додуше, празна, и те како има место у програму Сабора, показали су нам здравичари. Иако није било љуте ракије, нимало љути већ поносити, најбољи казивачи, показали су своје умеће. Најбољу саборску здравицу беседио је Милинко Гојковић из Горње Трепче. Из Лознице, с чутуром у руци, традиционалну здравицу најбоље је казивао Петар Петровић.

На овогодишњем Драгачевском сабору трубача, незаобилазни део програма на позорници Културног центра, био је и избор за најлепшу народну ношњу, мушку и женску. Најлепшу женску ношњу, по оцени стручног жирија носила је Анастасија Денковса из КУД „Свети Сава“ из Тетова у Македонији. Најлепшу мушку ношњу носио је Жељко Утвар из Београда. Специјалну награду организатор је уручио, КУД „Бамби“ из Чачка.

А да чланови Академског културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар“ из Београда и те како заслужују епитет најбољих, показали су саборашима, док су изводили сплет српских игара и песама. Широки осмеси, раскошна ношња, празник за очи…

Наши драги гости, Чеси, превалили су далеки пут, не би ли по чешки а „српски“, затрубили на Сабору. Пријатељи Сабора, HarMàlek Orchestr, нису се штедели на позорници. За крај програма на позорници Културног центра, испраћени су аплаузом – довиђења до идућег саборовања.

Маестро на главној позорници

Бојан Суђић, први пут на главној позорници, међу саборашима. Маестро! Маестрално! Он, испред Хора и Симфонијског оркестра РТС-а. Браво маестро – сабораши узвикују! Спектакл употпуњен ватрометом.

Амбасадор трубе под руку (трубу) са сином

Након маестра Суђића, концерт је одржао и трубачки оркестар Бобана и Марка Марковића. Да ли сте знали да је Бобан амбасадор трубачке престонице? И музицирао је, под руку (трубу) са сином Марком, онако… амбасадорски.

Одмах након наступа амбасадора Гуче, засвирали су драгачевски трубачи, пола сата после поноћи.

Ново буђење и велико финале Сабора

Већ трећег саборског дана, очекује нас ново буђење. Саборска будилица тачно у седам часова, уз звук прангија оглашава почетак трећег саборског дана, најзначајнијег за све трубаче, јер их очекује напоран дан, пун неизвесности и узбуђења. Очекује их финално такмичење трубачких оркестара Србије, где ће имати прилику да покажу своје умеће музицирања. Неки од њих ће исписати саборску историју 60. Драгачевског сабора трубача.

Ко ће бити најбољи трубач, а ко најбољи оркестар, ко ће најизворније музицирати, а ко бити најпопуларнији трубач Сабора? Најбољи басиста, тенориста, бубњар… Сазнаћемо након финалног такмичења које је програмом Сабора планирано за 15 часова.

Од осталих програмских садржаја трећег саборског дана, верне сабораше очекује и свечани саборски дефиле уз импровизацију старе драгачевске свадбе из 19. века. На позорници Културног центра биће приређен богат културно-уметнички програм.

Након финалног такмичења, следи трубачки маратон мајстора трубе: трубачког оркестра Дејана Лазаревића, Елвиса Ајдиновића и Дејана Јевђића. Након трубачког спектакла уследиће и концерт Горана Бреговића. Најбољи на овом Сабору ће заједно свирати на концерту победника 60. Драгачевског сабора трубача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару