Читај ми!

Колин Маклауд: Музика представља пут исцељења

Живот је за многе или слобода или љубав, или мир или стваралаштво... За уметнике, било да је реч о сликарима, музичарима, било писцима – живот је све то. Уметници често посебно интензивно стварају у тешким тренуцима. Те тешке тренутке искусио је свако од нас, посебно када је реч о смрти вољених. Ове речи описују настанак посебног албума музичара Колина Маклауда.

Колин Меклауд је певач, пијаниста, композитор, бас-гитариста, музички продуцент. Живи и ради у Шкотској. Сарађивао је са многим музичарима, попут Дејвида Мартина, Џоа Роса, Стива Симса.

Из тих сарадњи настали су многи музички албуми. Један се издваја. Реч је о Колиновом последњем албуму под насловом Брат, у који је уткао сва своја знања. Изузетан албум и снажни текстови били су повод да Колина Маклауда представим публици у Србији.

Најновији албум посветили сте брату. Песма Look of love на снажан начин одсликава емоције изазване његовим одласком.

Овај албум посвећен је сећању на мог брата Нормана Маклауда, који је умро 2016. године од тумора мозга. Свака песма на албуму посвећена је њему и тренуцима које смо провели заједно.

Та песма говори управо о периоду болести и конфузији која је наступила, о тренуцима када нисам знао шта да радим, како да се носим с тим, када сам се питао – зашто он. И стихови говоре – Осећам као да не видим, прави живот је нестао... Та песма заправо указује на храброст, а он ми је ту храброст пружио.

На албуму су сарађивали многи музичари, пријатељи који су га познавали. Желели су да својим учешћем допринесу стварању албума, који је настао у време епидемије ковида 19 и карантина. Радили смо одвојено, свако из своје куће. Било је тешко то извести продукцијски, али вредело је.

Шта за вас представља музика и са којим музичарима сте сарађивали? Шира публика у Србији о томе мало зна, можете ли нам рећи нешто више?

– Музика је за мене све, без ње ја не бих био ја. Брат и ја смо 15 година држали музички студио "Moolah Rouge" у Манчестеру. Сарађивали смо и снимали са Џонијем Маром и многим бендовима, као што су "Badly Drawn Boy", "Doves", "I am Kloot", "Happy Mondays". Често се дешавало да брат и ја свирамо заједно на њиховим албумима. Ја сам клавијатуриста, али свирам и старе клавијатуре попут Хамондових оргуља, док је брат свирао гитару и pedal steel гитару.

Презивате се Маклауд и припадате том клану. Ваше презиме је повезано са историјом тзв. хајлендера, која је дуга. Како видите данашњи свет и његову будућност?

– Маклауд јесте клан у Шкотској, где и живим под геслом – „Не одустани никад, без обзира на околности“. Тамо је природа предивна, окружен сам планинама, и тај простор ме одржава и даје ми снагу да издржим и будем креативан. Све то ме наводи и на размишљање да је природа господар, да сам захваљујући њој ту, а да радимо све да је уништимо. У песмама The Night и Eaten by Plastic говорим о тој теми.

Имам утисак да будућност неће бити добра уколико сада нешто не урадимо да бисмо спасли свет од те наше деструкције. Уколико будемо донели праву одлику, и чврсто се држали тог пута, наша деца ће имати бољу будућност.

Ваш последњи албум појавио се у једном од најтежих периода за свет, и пре свега, за музичаре. Гласом подсећате на Ленарда Коена. Како видите будућност музичара и пре свега младих, који тек долазе на музичку сцену?

– Тачно је да је време веома тешко за музичаре, али ја сам хтео да наставимо да се дружимо и да стварамо. Мислим да су многи били чак креативнији током пандемије. Мој глас је сличан Коеновом јер певам с љубављу, а и велики сам поштовалац његовог изузетног дела.

Такође волим Тома Вејтса. Мислим да је тај начин да песмом причам причу и изражавам осећања заправо за мене природан начин певања.

Једноставно, пишем за себе и певам за себе и надам се да други у томе уживају. Увидео сам да су се многи људи препознали у мом болу, музика на неки начин представља и пут исцељења. Без креативности и уметности не постојимо. Настављам са радом и преко сајта. Као продуцент тражим младе музичаре у жељи да им пружим помоћ, да снимим њихове радове и будем им ментор.

Осећам да мора да дође до револуције у музици, а то могу само млади људи да донесу, као што је то некад учинио панк. Бити у музичком бизнису и живети од тога изузетно је тешко. Надам се да ће нова сцена бити далеко праведнија и да ће помоћи многима, а не само неколицини. Мислим да никога не треба копирати, него бити свој и да је то заправо и најважније.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару