Читај ми!

Две деценије како нас Биља Крстић и „Бистрик оркестар“ подсећају на нашу музичку традицију

Биља Крстић и њен „Бистрик оркестар“ обележавају две деценије постојања. Излазак албума „Бистрик“, по коме је оркестар и добио име, је требало да буде обележен 15. децембра 2020. године, али је померен због пандемије коронавируса.

Није лако описати шта је све стало у две деценије постојања „Бистрик оркестра“ јер је то време испуњено дивним успоменама, лепим пријатељствима и упознавањем са дивним музичарима из света и наше земље, наводи Биља Крстић, гостујући у Јутарњем програму.

„И на крају, мој 'Бистрик' је и моја породица. Ми смо у међувремену постали и породица, јер пуно смо проводили времна и на снимањима и на концертима. То су дивни људи и сјајни музичари који су ме пазили и чували свих ових 20 година и надам се и бар наредних 20“, додаје Крстићева.

План за обележавање важног јубилеја је постојао још прошле године, али је због пандемије коронавируса отказан. Излазак албума Бистрик, по коме је оркестар и добио име, је требало да буде обележен 15. децембра 2020. године.

„Пошто је то пропало, договорили смо се да ове године не правимо неке велике планове, али оно што смо осмислили је негде у знаку моћне симболике броја седам. Дакле, обићи ћемо седам градова – Ниш у коме сам рођена; Београд где живим; Нови Сад где сам пуно радила. Биће и градова у окружењу: Подгорица, Бањалука и Скопље. А завршићемо целу причу 5. марта 2022. године у Лондону, у чувеној сали, где је требало да свирамо прошле године, Јунион чепл“, најављује саговорница Тијане Јевтић.

У складу са симболиком броја седам, ради се и документарни филм који се зове Седам сати удара, по традиционалној песми, запису Петра Вукосављевића, који ће представити целокупан рад „Бистрик оркестра“ – како ради, како мелографише, како скупља песме, пробе, како користе традиционалне инструменте у модерним аранжманима и тако даље.

„Коначно ћемо да завршимо и нови албум који ће бити представљен негде у децембру, на 21. годишњицу изласка првог албума. Радујемо се. Мало имамо и трему јер дуго се није свирало“, додаје Биља Крстић.

Прошле године Биља Крстић и „Бистрик оркестар“ су на Смедеревској тврђави успели да сниме спотове за десет песама које су биле велики хитови, а нису имале своје видео издање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару