Читај ми!

У четвртак финале Сабора народне музике Србије 2020

Најзад је поново дошло време зa избор најбоље композиције у духу српске традиције. Време је за финале, другог Сабора народне музике Србије.

У четвртак увече, у спектакуларном телевизијском шоу програму на Првом програму РТС-а, чућемо и видети свих 16 такмичарских песама и исто толико извођача – финалиста Сабора 2020 и сазнати ко су „најбољи међу најбољима“ на овом националном фестивалу народне музике.

Фестивал нових композиција „Сабор народне музике Србије“, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицање на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

Од 600 композиција пристиглих на Јавни конкурс за „Сабор 2020“, селектоване су 64 песме, које смо кроз квалификационе емисије крајем прошле године (понедељком на РТС 1) премијерно чули, уз пратњу три оркестра и изведби 64 певача. Из сваке такмичарске емисије националног фестивала Сабор 2020, по две нумере са највише гласова стручног жирија Сабора – пролазиле су директно у финале.

За престижна признања „Сабора 2020“, у четвртак 27. маја уз директан пренос од 21.00 сат на РТС 1, Првом програму Радио Београда и на РТС Планети – надметаће се финалисти, извођачи и аутори 16 композиција народне музике.

Пратиће их Народни оркестар РТС-а, под управом Владе Пановића и „Саборски оркестар“, под управом Зорана Влајића.

Према редоследу који је раније одређен жребом, извођачи ће наступити овим редом:

1. Биљана Сечивановић, Мај

2. Ненад Манојловић, Завет у аманет

3. Наташа Стајић, Рођена да теби припадам

4. Мина Костић, Разведена

5. Вера Столић, Филигран

6. Марина Станкић, Добро дошао

7. Љиљана Александрић, Волео си и ти мене

8. Маријана Катић, Морам бити једина

9. Немања Максимовић, Лепа Влајна

10. Недељко Билкић, У завичају живети је слатко

11. Дејан Недић Тејовац, Још од лане бројим дане

12. Мирослава Милутиновић, Раме уз раме

13. Зорица Минић, Шта бих ја да песме није

14. Данило Живковић, О теби још нико певао није

15. Чеда Марковић, Нек ти живот буде песма

16. Мира и Ана Јовановић, Бол болујем

Чланови стручног жирија финала „Сабора народне музике Србије 2020“ биће познати на дан такмичења.

Признања се додељују за три најбоље композиције (прва, друга и трећа награда), за најбољи музички аранжман и за најбољи текст.

Од ове године, установљене су и „Награда публике“ као и Награда „Шабан Шаулић“, за најбољу интерпретацију.

И овога пута биће додељена највиша признања Савеза естрадно-музичких уметника Србије најзаслужнијим уметницима из домена народне музике, који ће наступити у ревијалном делу програма.

Финале „Сабора 2020“ отвориће трубачки оркестар Дејана Петровића а националне награде СЕМУС-а биће додељене Зорици Брунцлик, Мирољубу Аранђеловићу Кемишу, Мерми Његомир и постхумно – Шабану Шаулићу.

Победник „Сабора народне музике Србије 2020“ биће изабран по евровизијском начину гласања, односно равноправном поделом гласова стручног жирија и гласова гледалаца – пристиглих путем СМС порука.

У за то предвиђено време, током програма финала такмичења гледаоци финала „Сабора 2020“ ће за своје фаворите моћи да гласају путем СМС-а, тако што ће послати СМС поруку са редним бројем изођача и песме која им се највише допала на број 5556.

Укупна цена СМС поруке за гласање у финалу „Сабора 2020“ износи 36,00 динара (са ПДВ-ом). Са једног броја може се послати максимално 20 СМС порука.

Сав приход РТС-а, остварен од СМС гласања аудиторијума у финалу Сабора 2020, Радио-телевизија Србије ће по традицији – преусмерити у хуманитарне сврхе.

Водитељи Сабора народне музике „Србије 2020“ су Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић.

Први Сабор одржан је новембра 2019. године, у организацији Радио-телевизије Србије и СЕМУС-а. Победничка песма првог „Сабора народне музике Србије“ била је нумера Ја сам жена, нисам стена, коју је извела Ивана Шашић. Аутор текста и музике је Хасан Дудић а аранжмана Зоран Влајић.

По завршетку финала Сабора, ПГП РТС ће, као и за прво издање овог националног музичког фестивала народне музике Србије објавити ЦД компилацију, са свим такмичарским песмама другог Сабора народне музике Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару