Читај ми!

Ко не може да „загреје“ столицу, нека слуша „Школарије“ бенда „Лешници“

Музичка група „Лешници“ уз помоћ Удружења наставника „Доситеј Обрадовић“, приредила је пројекат „Школарије“. Наставне јединице за основну и средњу школу преточене су у едукативне композиције.

Текстови свих нумера на албуму Школарије, музичко-терапијског бенда „Лешници“ изведени су из наставних јединица српског језика, историје, биологије, географије, физике. У време пандемије када бенд није могао да се састаје одлучили су да створе ову креативну, музичко-едукативну причу индивидуално радећи.

Школарије су намењене учењу и обнављању градива. Коoрдинатор, вокал и аутор текстова је дугогодишњи професор књижевности Растко Јевтовић.

„Неким ученицима садржаји неупоредиво боље пријањају ако се повежу са музиком и филмом или позориштем. Тако да сам и неке песме и неке јединице наставне из граматике повезивао са музиком смишљао мелодије које бих везао уз њих и те мелодије сам, као сировину искористио и послао нашем стручњаку за компоновање. То је Стефан Лазаревић који је од тих сирових мелодија направио композиције“, истиче Јевтовић.

Компоновање и клавијатуре биле су задатак Стефана Лазаревића који поред музике пише и има свој блог. Текстове често посвећује особама са инвалидитетом и аутизмом јер сматра да се о потребама таквих особа мало зна. Има жељу да постане студијски музичар.

„Од малих ногу сам велики љубитељ музике свих жанрова. Почео сам да свирам јер много волим музику. Имам способност да препознам тоналитет из ког пева неки певач, да уочим који се ритам користи у песми, да препознам мелодију и заиста добро свирам“, прича Лазаревић.

Квалитету Школарија допринели су Владимир Ђекић, извођењем музике на ударачким инструментима и обрадом звука и Страхиња Симић илустрацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару