Читај ми!

Фестивал Санремо ће после бурне полемике прославити 70. рођендан без публике

Највећи италијански музички фестивал –Фестивал „Санремо”, одржава се сваке године у истоименом граду од 1951. Својих седамдесет година, после великих полемика, прославиће у неуобичајеној атмосфери, од 2. до 6. марта.

У тешком тренутку за Италију, која последњих недеља пролази кроз велику политичку кризу која је довела до смене Ђузепеа Kонтеа који је водио земљу током натежих изазова пандемије, те долазак на место премијера „човека који је спасио Европу“, како у Италији зову Марија Драгија, у моменту велике економске кризе, недостатка вакцина и потпуне неорганизованости у том сегменту, ових дана су министри и новинари расправљали о томе да ли ће највећи италијански фестивал у Санрему имати публику и под којим условима ће бити одржан.

Интервенисао је и Научно-технички комитет при Влади који је одобрио одржавање фестивала у првој недељи марта. Фестивал ће водити два позната италијанска водитеља, Амадеус и Фјорел који ће, у односу на претходну годину, бити у празној сали без публике.

Највише полемика изазвао је захтев Амадеуса да у сали буде публика, па макар то били и  статисти, као и његова изјава, коју је касније повукао, да неће прихватити место уметничког директора ни водитеља овогодишњег Фестивала уколико не буде било публике.

Kоментари који се могу чути у јавности углавном се односе на зараду водитеља и гостију, те да није лако одустати од суме од 600.000 евра, колико је Амадеус прошле године зарадио за вођење фестивала (у то се не рачунају претходних пет месеци припреме за које такође добија хонорар), што га очекује и ове године.

Експерти комитета одобрили су протокол који им је 2. фебруара доставила медијска кућа РАИ, који предвиђа одржавање фестивала без публике ради спречавања ширења коронавируса. Протокол садржи 75 страна, у којима је до детаља описано како ће изгледати овогодишње, јубиларно издање фестивала.

У протоколу су представљене мапе позоришта „Аристон“ у коме се годинама одржава Фестивал, тачно одређена путања којом се морају кретати уметници, оркестар, фотографи као и сва стриктна правила која се односе на пробе и све дане фестивала. Такође, биће обавезно ношење маски ФФП-2 за све који раде у организацији фестивала, сем за водитеље и госте када су у директном преносу. Мере ће подразумевати и одржавање прописаног растојања, дезинфекцију микрофона и свих објеката на сцени, а особље ће имати рукавице и маске.

Традиционално уручивање цвећа и награда биће могуће захваљујући посебним сценским колицима која су произведена баш за ову прилику, а која ће се дезинфиковати после сваког изласка са сцене.

Музичари који ће се ове године такмичити, налазиће се у својим гардеробама, затим ће морати да прођу кроз тзв. грин рум где ће чекати прелазак у ред рум, у којој ће се налазити фризери и шминкери, да би затим прешли иза позорнице и сачекали излазак на сцену.

После наступа, одмах ће добити нове хируршке маске, па ће прећи у тзв. блу рум, где ће дати изјаве за Радио РАИ 2. Остали новинари ће бити распоређени између Приватне сале, сале „Де Сантис“ на првом спрату, Руфа и сале „Театро“.

Оно што тек треба да буде одлучено јесте како ће функционисати кретање и саобраћај у самом граду, те да ли ће бити отворени хотели. Победник овогодишњег фестивала одлази у Ротердам на избор „Песме Евровизије“ који прошле године није одржан због пандемије.

Публика у Санрему која је током претходних година увек била оцењивана као „млака“ и „успавана“, без већих реакција на оно што се дешава на сцени, по мишљењу многих, неће никоме недостајати сем можда водитељима на сцени.

Италијански медији, уз дозу ироније, кажу да Италијанима који прате фестивал свакако неће недостајати „гроги публика у сали“, јер испред малих екрана једино што су гледали јесте оно што се дешава на сцени, а не публику. Тако ће бити и ове године. За оне који прате фестивал из властитих домова ништа се заправо неће променити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару