Читај ми!

Марко Луис о „Слободи“ и слободи: То је шта год да радиш а не плашиш се

„Слобода“ је назив новог сингла и албума Марка Луиса који је настао као наставак његовог јединственог поимања традиционалних и савремених звучних кулиса. Шта за њега значи слобода и како је обликовала његов најновији албум, цењени музичар открио је за РТС.

Песма Слобода настала је усред рада на другој композицији. Када је била готова није било сумње да је у питању и насловна нумера читавог албума, открива, гостујући у Јутарњем програму, Марко Луис.

„Слушао сам у то време доста ритмичну и опуштајућу музику шаманске културе. Људи који слушају моју музику знају да волим да тапшем, то (ритам) ме покренуло и схватио сам да је у питању потпуно нова песма“, објашњава Марко.

Према његовим речима, песма га је толико инспирисала да је када је Маја Радивојевић написала текст схватио да и албум мора исто да се зове.

„А шта је слобода за мене... Направио сам малу анкету пре него што је изашао албум, а и недавно сам гледао документарац о Нини Симон. Она је баш рекла: 'Слобода је кад се не плашиш, кад немаш страх'. То значи да шта год да радиш да се не плашиш“, истакао је цењени музичар.

Музика Марку, како каже, пружа потпуну слободу, а види је као једну врсту комуникације ван граница наших чула којима смо програмирани.

„Важно је да се не иде само тамо где те вуче маса, него мало и да се послуша и мислим да је слобода у свима нама“, наводи кантаутор.

Сарадник на албуму Слобода, осим поменуте Маје Радивојевић, био је и Тихомир Радић.

„Много волим да ме инспиришу људи, да ја довршим 60-70 одсто песме па текст доврши Маја Радивојевић или Божидар Ђуровић који је на новом албуму написао Имао сам ружне сне, Одлазим. И аранжмански, музички да допустим да неко други прихвати оловку да нацрта на мој папир“, нагласио је гост Јутарњег програма.

На албуму има и сарадњи са извођачима. Са Леном Ковачевић Марко Луис снимио је дуетску баладу Крај. Ђорђе Миљеновић – Скај Виклер уместо у једној нумери гостовао је на две.

Две старе песме у новом руху 

Током рада на албуму, како каже, спонтан је, отворен за сарадњу, воли да га туђа енергија повуче у простор где се у почетку осећа несуигурно.

„Обрадио сам две песме. Песма мог оца која с једне стране уопште није толико позната – Неверно плаво око. Са друге стране, имам валику срећу да сам добио могућност да обрадим песму Врањанка од легендарног аутора Драгана Токовића“, прича музичар и открива да је са Тихомиром Радићем дао треп хип-хоп призвук Врањанки.

Говорећи о настанку песама и спајању албума у целину, Марко Луис истакао је да се више бави осећањима које има, која му пролазе кроз тело, мозак и душу него какав ће утисак песме да оставе.

„Постоји публика која чека да нешто објавим и волим да они сами у томе себе пронађу. Албум је био готов пре него што је почела цела ова ситуација и добио је друго значење, поруке – људи су почели више да размишљају колико смо у ствари били слободни“, поручио је цењени уметник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару