Читај ми!

Београдски џез фестивал пружио "Jazzistance"

Упркос добро познатим отежавајућим околностима које због пандемије владају у читавом свету већ месецима, 36. „Београдски џез фестивал“ и ове године одржан је са успехом. Уз учешће интернационалих музичара и пред публиком, од 16. до 21. децембра, концерти су одржани у организацији и продукцији Дома омладине Београда.

Међу малобројним европским и српским џез фестивалима који су током 2020. године одржани уживо пред публиком било је и 36. издање „Београдског џез фестивала“, по чему ће посебним словима остати забележено у историји манифестације.

Овогодишњи слоган "Jazzistance" нагласио је истрајност и отпорност џез музике кроз историју, манифестовану и током пандемије, али и јасно указивао на једну од најчешће помињаних речи ове године: неопходну физичку дистанцу, на коју нисмо смели да заборавимо ни док уживамо у џезу током фестивала.

Одговорност је била велика и није нескромно рећи да је само одржавање фестивал било прави организациони подвиг. Већ је отежано било обликовање уметничке селекције, а потом и оперативно извођење самих концерата.

Брига о здравственој безбедности свих учесника и публике била је главни приоритет, реализација програма захтевала је нове процедуре и поступке, а циљ – сигурно окружење у коме је могуће реализовати квалитетна музичка дешавања уживо – постигнут уз разумевање и на задовољство свих: учесника, публике и чланова тима.

На све ванредне задатке успешно је одговорено, уз очување већ стеченог високог уметничког нивоа и облика манифестације.

„Београдски џез фестивал“ препознат је као врхунски европски уметнички догађај и водећа регионална џез манифестација, што је потврдио и у овом, мањем формату, представивши разноврсне токове традиционалног и савременог џеза у извођењу легенди жанра, аутентичних стваралаца на врхунцу каријере, као и уметника који тек ступају на глобалну сцену, из земље и иностранства.

Током пет програмских дана (са паузом 19. децембра, због Никољдана) одржано је седам концерата у терминима прилагођеним прописаним мерама (од 14 и 15 часова), међу којима већина са уметницима из иностранства.

Фестивал је по традицији отворен у Великој сали Дома омладине Београда једном оригиналном продукцијом. Наш истакнути басиста и композитор Ненад Василић премијерно је у Србији извео музику из богатог опуса надахнутог српским фолклором у аранжманима за гудачки квартет, уз подршку домаћег састава "Wonder Strings", као и дугогодишњих музичких партнера Марка Живадиновића (хармоника) и Аустријанца Ромеда Хопфгартнера (сопран саксофон).

Највеће интересовање очекивано је изазвала прва концертна сарадња двојице музичких великана са простора бивше Југославије, гитаристе Влатка Стефановског и пијанисте Матије Дедића.

То је био и једини програм који је одржан у Комбанк дворани, а уметници су публици представили мешавину ауторских нумера и упечатљивих обрада, популаран репертоар са одговарајућом мером врхунског артизма.

Посластица за љубитеље савременог џеза 

Џез сладокусцима су велико задовољство донели нови сусрети са представницима савременог европског џеза: Улрих Дрекслер и "Liminal Zone: Azure" (Аустрија) и „Филипо Вињато трио“ (Италија/Француска/Мађарска).

Искусни кларинетиста и саксофониста Дрекслер, један од најцењенијих европских џез уметника данашњице, предводио је квартет „Азуре“ на пољу високостилизоване фузије џеза, попа и електронске музике.

Млади тромбониста Вињато израста у правог наследника Ђанлуке Петреле, у музици спојивши интроспективно и експресивно, романтичне слике и дисонатне пасаже, строги рукопис и издашну импровизацију.

Ни Дрекслер ни Вињато у обраћањима на концертима нису сакрили одушевљење чињеницом да наступају пред публиком у Београду, ретком привилегијом уметника током ковид пандемије.

Домаћи извођачи у програму Легенде српског џеза 

И избор домаћих учесника одликовао је спој младости и искуства. Инспирисани управо објављеном монографијом Београдски џез фестивал: 1971-2020. у програму Легенде српског џеза понудили смо и њен звучни аспект.

Лазар Тошић, Влада Маричић и Јован Маљоковић, са својим саставима, Милош Крстић (соло), као и гости Ненад Јелић, Бранко Марковић и Ненад Петровић евоцирали су успомене на славну прошлост фестивала – само учесници овог програма наступили су на манифестацији преко седамдесет пута.

С друге стране завирили смо у светлу будућност, слушајући интригантне концерте које су приредили Иван Радивојевић квартет и "Gorica & The Grooveheadz". Тек окончавши школовање на џез одсеку ФМУ у Београду, и још увек без објављеног албума, и трубач Иван Радивојевић и вокалисткиња Горица Шутић већ приказују вансеријски извођачки и ауторски таленат на трагу савремених тенденција, најављујући даље јачање позиције српског џеза на глобалној сцени.

Београдски џез фестивал је и ове године привукао пажњу публике која је дошла у оном броју који је био допуштен важећим епидемиолошким мерама, одазивајући се на наш позив да поново будемо заједно – што је у овим околностима било најважније.

Покровитељи Београдског џез фестивала традиционално су Град Београд – Градска управа –Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије. Фестивал су подржали Италијански институт за културу и Аустријски културни форум, Туристичка организација Београда, Туристичка организација Србије, ФМУ и "Alma Quattro".

Београдски џез фестивал, као манифестација од посебног значаја за Град Београд и чланица Европске џез мреже (Europe Jazz Network), угледан је међународни светски музички догађај и аутентични бренд у култури, каквог немају све метрополе Европе.

Припреме за обележавање 50. годишњице од оснивања Београдског џез фестивала увелико су почеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару