Читај ми!

Година 2020 – лоша за музичаре, добра за музику – по којим албумима ћемо је памтити

Пандемија коронавируса је музичарима широм света знатно отежала посао и онемогућила да наступају пред публиком. Ипак, делује да су самоћа, дани карантина и самоизолације инспиративно и подстицајно деловали на велике музичке звезде, па ће 2020. година, поред ковида-19, за собом оставити и значајна музичка издања.

Протеклу годину ће љубитељи музике памтити по дуго очекиваним новим издањима неких од најзначајнијих музичара и бендова свих времена.

Када у истој години нове ствари објаве „Ролингстонси“, Пол Макартни и Боб Дилан, с правом се да запитати да ли је за нама 2020. или 1970. година. Добро их је видети, поготово у ово, што би рекао Џони Штулић, „тешко време за маторе“.

Саундтрек 2020. године и изгубљена Скарлет

Ролингстонси“ још увек нису објавили нови албум (очекује се наредне године),  али се пред публиком први пут после 2005. године и албума A Bigger Bang, чија је промотивна турнеја епизоду имала и у Београду, појавила оригинална ауторкса песма Стонса.

Увидевши да је потпуно у складу са тренутком у којем цео свет стоји, Мик Џегер и Кит Ричардс су одлучили да из штека за наредни албум извуку песму Living In A Ghost Town и од ње направе прави саундтрек 2020. године.

Стонси“ су искористили ову чудну годину и да објаве ремастеризовано издање албума Goat head soup из 1973, уз неколико необјављених песама из тог времена, међу којима је прави драгуљ Scarlet, на којој као гитариста гостује Џими Пејџ.

Песма је добила и спот, а главни јунак је ирски глумац Пол Мескал, најпознатији по улози у серији Normal People.

Где су „Стонси“, ту је и „Битлс“

У једној од шаљивих расправа ко је већи, „Ролигстонси“ или Битлси“, Мик Џегер је покушао да реши дилему: „Један бенд, на сву срећу, још увек свира на стадионима, а други не постоји“.

Током 2020. године нико није свирао на стадионима, а ливерпулска четворка још увек има свог представника за музичку трку.

Пол Макартни је добро искористио непланирано добијено слободно време и у кућном амбијенту снимио албум McCartney III – (за сада) последњи наставак триологије албума који са аутором деле чувено презиме.

Као и на претходна два, Пол је сам отпевао све песме и (веома маштовито) одсвирао све инструменте.

Нобеловац поново пише 

Још један великан се поново указао у 2020. години. Након три узастопна албума склкопљена само од различитих обрада, Боб Дилан је, први пут након што је добио Нобелову награду за књижевност, објавио колекцију оригиналних композиција и стихова Rough and Rowdy Ways, најављену епском Murder Most Foul.

Окупљање старих кука

Годину када су сва окупљања забрањена, легендарни аустралијски хард-рок бенд AC/DC искористио је да окупи нешто најближе оригиналној постави и након шест година сними нови студијски албум – светлуцави Power Up.

Певач Брајан Џонсон вратио се након паузе због проблема са слухом, Фил Руд је (након паузе због проблема са законом) поново сео за бубњеве, а Клиф Вилијамс узео бас у руке и ето их поново – дивљи, бучни и политички некоректни као и увек.

Пола године након што је 6. децембра 2019. наступила у Београду, нови албум Whoosh! је објавила и група „Дип парпл“. Гиланов глас дефинитивно није моћан као некада, али звук и енергија су ту.

Још једна музичка легенда – Брус Спрингстин окупио је у студију, први пут након 2014. године, свој пратећи „И стрит бенд“ и само годину дана након последњег албума избацио још један – Letter to You.

Нови албум дуго су чекали, а коначно и дочекали, љубитељи Строукса“. Рокери из Њујорка су укрстили гитаре и синтисајзере и снимили занимљив албум прикалдног назива Тhe New Abnormal.

Након још дуже паузе, исто задовољство дочекали су и фанови групе „Перл џем“. Крајем марта објављен је њихов 11. студијски албум Gigaton.

Замена за концерте

Већина концерата заказаних за 2020. је отказана или бар одложена за нека епидемиолошки повољнија времена, али је до публике жељне свирке дошло и неколико занимљивих лајв албума.

Уместо на концерту у „Штарк арени“ који је прво доложен, а на крају и отказан, публика у Србији је јединственог Ника Кејва могла видела само на великом платну, на отварању филмског фестивала „Слободна зона“.

У недостатку наступа, Кејв је потпуно сам сео за клавир у лондонској Палати „Александра“ и створио јединствен, интиман, романтичан, а истовремено и потресан музички доживљај који се пред публиком појавио као музички филм и истоимени албум – Idiot Prayer.

Ник је у несвакидашњем амбијенту одсвирао шаренолик репертоар најпрепознатљивијих и раније мање запажених песама по свом избору, уз једну нову композицију – Euthanasia.

Двадесет година након што су са Симфонијским оркестром из Сан Франциска направили несвакидашњи спој метала и калсичне музике, чланови Металике су одлучили да исти доживљај приреди и новим генерацијама.

Концерт у „Чејс центру“ у Сан Франциску забележен је и објавњен као лајв албум S&M 2 – својеврсни омаж оригиналном S&M, снимљеном на концерту 1999. године у Берклију.

Један од најутицајнијих рок бендова 21. века Арктик манкис“ објавио је лајв албум снимљен 2018. на наступу у чувеном лондоснком „Ројал Алберт холу“, када су извели своје највеће хитове, а сав приход од продаје намењен је невладиној организацији War child.

Ни млађе генерације нису преспавале годину

Ни љубитељи нешто актуелнијег, млађег и мекшег звука нису у 2020. години остали ускраћени за нову музику.

Најпопуларније поп певачице данашњице биле су итекако вредне и инспирисане. Нове албуме су ове године објавиле Лејди Гага, Селена Гомез, Аријана Гранде, Мајли Сајрус и све популарнија Дуа Липа која можда не зна одакле је ајвар, али зна опасно добро да пева.

Ипак, најзадовољнији су фанови Тејлор Свифт који су у размаку од само неколико месеци, готово ненајављено, на преслушавање добили два нова албума.

Између Folklore и Evermore критичари се тешко одлучују који је бољи и необичнији.

Не цео албум, али неколико нових песама објавила је и Били Ајлиш, једнако ангажована и у изборној кампањи Џоа Бајдена. 

Запажено је широм света прошао и на врх многих топ-листа се попео и албум After Hours канадског музичара и текстописца познатог под уметничким именом "The Weeknd".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару