Читај ми!

Пунолетство емисије „Бунт“ и београдског „Бир феста“

У 2020, осамнаест година континуираног трајања, развоја и успеха бележе емисија „Бунт“ – најдуговечнија ТВ емисија о рокенролу, и „Београдски фестивал пива“ ("Belgrade Beer Fest"), манифестација која сваке године окупи 500.000 посетилаца. Овим поводом, припремају се три специјалне емисије „Бунт“ – прва је на програму 23. децембра на Другом програму РТС-а.

Бунт је једина рок емисија која је опстала на некој телевизији и то у континуитету 18 година – у целом региону и једна је од најдуговечнијих емисија на РТС-у. Национална платформа за неафирмисане ауторе и музичаре – „Бунт рок фестивал“ РТС-а, проистекао је 2015. из емисије Бунт

За 18 година емисије Бунт на РТС-у, реализовано је око 500 емисија, Бранка Главоњић и њени сарадници интервјуисали многобројне личности из света музике, уметности и представника креативне индустрије. Кроз „Бунт рок фестивал“ РТС-а прошло је 800 музичара, а 120 њих је добило шансу да се представи на сцени. ПГП РТС ће ускоро објавити албум, ЦД са најбољим песмама досадашњих пет „Бунт рок фестивала“.

Са друге стране, на бинама „Бир феста“ је за ових 18 година, остварено је скоро 1.000 наступа музичара из Србије и света, а фестивал сваке године посети 500.000 људи. Од 200 музичких фестивала у Европи, само два су бесплатна – један од њих је београдски „Бир фест“.

Како је дошло до ове иницијативе, поверавају ауторка емисије Бунт, Бранка Главоњић, и Дејан Николић, програмски уредник "Београдског бир феста" који ће у наредне три емисије Бунт бити и гост водитељ.

Бранка Главоњић: „Са 'Београдским бир фестом' сарађујем од 2015. године, када је одржан први 'Бунт рок фестивал'. Концепцијски, делимо сличне вредности и лако смо се препознали. Као један од најзначајнијих музичких фестивала у Србији и региону, 'Београдски бир фест' је одувек давао прилике и простор новим рок снагама, ауторима и музичарима – баш као и моја емисија Бунт, из које је произашао 'Бунт рок фестивал'.

Из године у годину, наша сарадња је била све успешнија. Посебно издвајам прошлу годину, када је пети 'Бунт рок фестивал' имао своју посебну бину на 17. 'Бир фесту'. То је била велика част и за емисију Бунт и за БРФ, а наравно, било је од изузетног значаја за много младих аутора и музичара који су добили јединствену прилику да представе свој рад многобројној публици тако великог и значајног фестивала. Три специјална издања Бунта, које припремамо и препоручујемо вашој пажњи – биће на програму РТС-а у среду 23. децембра, затим 30. 12. Трећу специјалну емисију гледајте 13. јануара 2021. Биће то својеврстан наставак сарадње између емисије Бунт и 'Бир феста'.“

Дејан Николић: „Због немогућности да наше фестивале одржимо на традиционалне начине и у пуном обиму, а имајући у виду обострану више него успешну сарадњу, сасвим спонтано смо дошли до идеје да заједнички направимо мали омаж, својеврсну ретроспективу наших емисија/ фестивала, да се успут забавимо и гледаоци и ми, а што је најважније – да пошаљемо поруку да се не предајемо, да и на овај начин допринесемо да култура и музика преживе у овим изазовним временима и нађу путеве до своје верне публике.“

Кроз три наредне емисије Бунт, биће обележени још неки врло значајни јубилеји: пола века рок састава „Ју група“, 40 година бендова „Електрични оргазам“ и „Обојени програм“, као и три деценије групе „Канда, Коџа и Небојша“...  На шта сте, као оснивачи и аутори, најпоноснији за ових 18 година? И можете ли да се сетите, набројите – ко је све дебитовао у емисији Бунт односно први пут у каријери свирао на ББФ за ових осамнаест година?

Бранка Главоњић: „Поносна сам пре свега што је ово једина рок емисија која је опстала на некој телевизији и то у континуитету – у целом региону. Такође, поносим се што је из Бунта настао Бунт рок фестивал. Много је бендова прошло кроз емисију, било је ту феноменалних наступа, одличне музике, дивних разговора, а атмосфера на снимањима је увек била другарска и позитивна. Многи бендови и аутори су имали и своје прве телевизијске наступе баш у Бунту. Наравно, сви бендови са Бунт рок фестивала, а издвојићу наступе бенда 'Ничим изазван' и репера Смоке Мардељана“.

Дејан Николић: „За ових 18 година много тога смо урадили, постигли и доживели. Фестивал је сваке године растао, унапређивао се  и обарао рекорде: у броју музичара – учесника концертног програма, у обиму понуде пивских брендова, броја посетилаца, угледних компанија и институција које подржавају ову манифестацију... Тешко је издвојити неки посебан догађај али рецимо да смо јако поносни што смо од 2019. године изашли из граница наше земље и у Црној Гори, на Цетињу, направили 'Монтенегро бир фест' који је био јако леп и успешан фестивал“.

Емисија Бунт стартовала је своју 18. телевизијску сезону овог септембра на РТС-у. Због актуелне епидемијске ситуације 18. Belgrade Beer Fest није одржан, као ни шести „Бунт рок фестивал“. Ипак, Бранка је прошлогодишње победнике бенд „Лагана среда“ одвела крајем лета на Херцегновски стрип фестивал где су наступили (и одржали традицију „Бунт рок турнеја“) а и ви сте ипак одржали неколико концерата са потписом "Beer fest"... 

„Одржавање 18. 'Бир феста' на Ушћу ове године у пуном капацитету је било немогуће. Зато смо у драстично смањеном обиму и колико су то услови дозвољавали, уз поштовање свих прописаних мера у оквиру Cloud platforme ("Cloud Ada") одржали неколико концерата 'Beer fest bar' на Ади Циганлији“, подсећа Дејан Николић, програмски уредник ББФ.

Пошто концерата и фестивала „на старински начин“ изгледа неће бити у скорије време, да ли сте размишљали о неким новим начинима комуникације музичара са публиком?

Бранка Главоњић: „Као и сви уметници у целом свету, тако и ми који се бавимо представљањем уметности, не престајемо да покушавамо да изналазимо и примењујемо нове начине комуникације. Осим на РТС 2, емисија Бунт се емитује и на каналу РТС 3, тематском каналу РТС Музика као и на интерактивној платформи РТС Планета. Даље, осим на Јутјубу, гледаоцима је доступан и подкаст сваке емисије на сајту РТС-а. Међу нашим пратиоцима доминира млађа популација па се трудимо да музичари о чијем раду известавамо или дебитују у Бунту, као и теме емисије Бунт – буду заступљени и на друштвеним мрежама попут Фејсбука и Инстаграма.

Наравно, као и 'Бир фест', уступамо простор музичарима – да свирају у ТВ студију емисије или да премијерно емитујемо њихове видео спотове. Предстојеће три специјалне емисије које припремамо, такође су на том 'таласу'. Истовремено, оне су и један од лепих начина да се одржи и унапреди једна здрава и лепа сарадња између једине рок телевизијске емисије и једног од највећих музичких фестивала у региону. Наставићемо да радимо и даље на томе, то је сигурно“.

Дејан Николић: „Ове три специјалне емисије Бунт, захваљујући Бранки и сарадњи са тимом РТС-а јесу један од начина, примера како се може комуницирати са публиком и како да музичари ипак дођу до аудиторијума...Бунт и 'Белгрејд бир фест' ће на овај начин рекапитулирати и обележити своје пунолетне године трајања и развоја, а надамо се да ћемо макар мало допринети и да се премости ово време у ком је немогуће да се музичари непосредно сусретну са публиком. У зависности од развоја ситуације у вези са рестрикцијама јавних окупљања, ми ћемо се прилагођавати. До тада, остаје нам нада да ће се наши животи и послови ускоро вратити у нормалне токове“. 

Пунолетство емисије Бунт

Током осамнаест година емитовања ТВ емисије Бунт у континуитету, кроз више од 500 полусатних издања ауторке Бранке Главоњић, представљено је стваралаштво многобројних афирмисаних музичара, уметника, креативаца. Многи од њих управо су дебитовали и каријере започели у овој емисији РТС-а. Покренути су и подржани многи важни национални културни пројекти и акције, институције, манифестације и фестивали.

Специфичан, стално растући аудиторијум ове емисије (део пратилаца је уз Бунт на РТС-у и стасавао свих ових година) нарочито је подржао покретање националне платформе за афирмацију нових аутора и стваралаца – „Бунт рок фестивал“ пре шест година. Само кроз овај пројекат емисије Бунт је за пет година прошло 800 бендова, од којих је њих 120 добило прилику да представи свој рад, дебитује на сцени и у тв студију Јавног медијског сервиса Србије.

Пунолетство „Београдског бир феста“

„Београдски бир фест“ један је пријатеља и партнера РТС-овог „Бунт рок фестивала“. Прошле године је, уз три бине основног музичког програма „Белгрејд бир фестивала“, била постављена и четврта, „Бунт рок бина“ на којој је током пет фестивалских дана наступило око 40 младих бендова и аутора пројекта „Бунт рок фестивал“.

Квалитетом организације и садржаја, али и масовношћу, „Београдски бир фест“ је постао својеврсни бренд наше престонице. Организатори, „Београдска културна мрежа“, истрајавају свих ових година у мисији да различитим музичким жанровима спајају културе и нације. Од 200 великих музичких фестивала у Европи, само два су бесплатна. Један од њих је "Beer Fest", који од првог дана и ево 18 година, културом и забавом истајава у својој мисији да позитивно мења друштво. 

Од 2019. године "Beer Fest" је постао део нове фестивалске платформе "Cloud Festivals", која обједињује три музичка фестивала на београдском Ушћу: "Belgrade Beer Fest", "Music Week" и „Ноћ музике“.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару