Читај ми!

Стефан Миленковић за РТС открива зашто се враћа у Србију

Пратили смо га као талентованог шестогодишњака који је наступао широм света, затим као најмлађег дипломца у историји Музичке академије у Београду. После 40 година изузетне каријере, Стефан Миленковић враћа се у Србију, а зашто је његова породица донела такву одлуку открио је за РТС.

Повратак кући после три деценије у иностранству уметник види као део процеса личне еволуције.

„Свака епоха има неке своје циљеве, своју динамику, своје сазревање и у овом тренутку ми смо дошли до критичне маске и критичне масе размишљања да смо на интелектуалном и емотивном плану спремни за овај корак. Родио нам се син 25. априла ове године и одлучили смо да размишљамо о томе шта је следећи корак, шта је оно што је логично за нас као фамилију и на личном и на професионалном нивоу“, рекао је Миленковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, одговор на питање „Где можемо бити близу нашој фамилији, где можемо да се вратимо и спојимо?“ је само један, то је само једно место – овде.

 Миленковић је добио понуду да буде управник концертне дворане у Новом Саду, али она није била једина. 

„Све је ово резултат добре воље, размишљања, енергије многих људи. Ту је и Нови Сад као европска престоница културе 2021. године, затим сам град, као и нова концертна сала коју отварамо 13. јануара са једним стриминг концертом уз Камерату Нови Сад. Исто тако Србија ствара, иницијатива која је под покровитељством Кабинета председнице Владе. Све су то фактори који су на неки начин помогли нам да се одлучимо на овај корак, који је за нас узбудљив“, објаснио је прослављени виолиниста.

У 2021. Мексико па Њујорк, а на јесен професура у Новом Саду 

Са 16 година Миленковић је одсвирао 1.000. концерт у Мексику. Управо тамо у фебруару би требало да одржи први концерт после отварања концертне сале у Новом Саду.

„То је план пошто у музичкој, уметничкој индустрији много тога је стало и пребацило се на стриминг. После концерта у Мексику је концерт у Њујорку који је практично потпуно затворен - не ради Бродвеј, Метрополитен опера, Карнеги хол, не ради ништа, али та једна организација камерне музике је једина која још одржава концерте, наравно, под свим мерама предострожности“, истакао је уметник.

Од јесени Стефан Миленковић биће професор на Музичкој академији у Новом Саду.

Музичар је широких интересовања, воли и падобранство, моторе, пешачење, јогу. Коронавирус је променио доста тога, али будући да је ове године постао родитељ Миленковић истиче да не може да говори о томе да је вирус пореметио нешто.

„Рођење сина је увек светлија тачка, али сигурно је било много изазова јер смо све радили сами, учили онлајн уместо уживо. Наша фамилија није могла да дође да нам мало помогне тако да смо првих шест и по, седам месеци били сами и учили се на терену родитељству. Сигурно није лако, али није лако ником данас на свету и индустрија и људи који су у првим борбеним линијама пате итекако“, прича славни виолиниста.

Како каже, поносио се тиме да кофер не распакује него да у сваком тренутку за пет минута може да крене било где.

„Попустио сам мало, али и даље волим да путујем. За мене и све нас који путујемо због посла и уметности ова година је тешка, али проћи ће и мислим да је битно да се концентришемо на оно што предстоји", закључио је Миленковић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару