Читај ми!

У част Бетовена - на РТС-у играни филм и концерт из Бона

Музичка редакција Забавног програма Радио- телевизије Србије активно учествује у обележавању 250-годишњице рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена. Иако је пандемија корона вируса знатно умањила обим концерата посвећених опусу музичког великана, током читаве године његова дела чула су се широм света.

У сусрет Бетовеновом рођендану, у Јутарњем програму РТС-а, гостовали су Одговорни уредник Музичке редакције Силвана Грујић и редитељ Петар Станојловић који су причали о обележавању Бетовенове годишњице, о томе шта је све планирано, а шта остварено. 

„Пандемија је покварила планове, али је много концерата и остварено. Ти концерти су снимљени и биће емитовани ових дана. Оно што је било интересантно је да је у мају требало путем телевизијске мреже да се оствари глобално извођење Оде радости, Лудвига ван Бетовена. То није реализовано, али је реализован јако леп пројекат Нова европска песмарица", истакла је Силвана Грујић.

„Снимљен је диван спот и добили смо привилегију да се бавимо уметношћу, јер су ретки уметнички спотови. То је уметнички догађај који прича да је у месту Голубинци у Срему, живела велика Бетовенова љубав. И ко зна колико је нота комуницирало између Србије и места где се она тада налазила", рекао је Петар Станојловић.

Додаје, да као и у свакој драматургији, не можете имати срећну љубав, мора нешто да се деси.

„Задатак је био да се напише занимљива прича оригиналног жанра, ангажовали смо композитора Драгољуба Илића који је компоновао песму Заувек твој, заувек свој. Песма је инспирисана Бетовеновим писмима драгој, а интерпретатор је Бојана Стаменов", рекла је Силвана Грујић.

„Када кажете Бетовен, можете само да се наклоните и да режирате. Та насушна потреба за изражавањем у овим временима је управо резултирала овим пројектом. Лично мислим да је ово једна имунизација друштва", истакао је редитељ Петар Станојловић.

„Централни датум је 17. децембар када ће се на Другом програму РТС-а емитовати играни филм о Бетовену и његовом животу, а после тога пратићемо музички пренос из Бона. Иначе прослава овог јубилеја посвећеног Бетовену, почиње вечерас на каналу РТС Класика, а у 20.15 биће премијерно емитована и Нова европска песмарица додаје Силвана Грујић.

Такође додаје да ће се новогодишњи концерт из Беча одржати у мало измењеном формату, а публика ће имати прилику да се укључи у сам концерт.

Технологија је допринела неком новом језику и треба је користити, јер нам даје могућност да комуницирамо са лепотом, закључио је редитељ Петар Станојловић.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару