Читај ми!

Сабор народне музике Србије 2020: Након седме емисије, познато 14 финалиста

Након одржане седме такмичарске вечери „Сабора 2020“ на РТС-у, добили смо још две песме које ће се у великом финалу надметати за победу. Стручни жири је највише бодова доделио песмама „Мај“ коју је отпевала Биљана Сечивановић и „Лепа Влајна“, коју је извео Немања Максимовић.

Фестивал нових композиција народне музике, „Сабор 2020“, одвија се у форми телевизијских емисија које пратимо понедељком од 22.05 на РТС1. Звезде овог пројекта су аутори, композитори, аранжери, текстописци јер је „Сабор“ посвећен онима који стварају народну музику.

Осам такмичарских композиција, које су се у седмој емисији „Сабора 2020“ надметале за пласман у финале извели су: Миле Пастар Друштво, жене и кафане, Биљана Сечивановић Мај, Мића Рашић Не брини се душо, Весна Димић и Биљана Петковић Да нам роди Поморавље, Алекса Савић Бол, Биљана Прокић Није моје име Јелена, Дејана Ђекић Луди снови и Немања Максимовић Лепа Влајна.

На основу гласања чланова сталног стручног жирија „Сабора 2020“ (Мерима Његомир, Љубиша Павковић и Дејан Петровић), уз придружене чланове у седмој емисији – Снежану Бабић Снеки и Радета Јоровића, највише поена освојиле су песме које су извели Биљана Сечивановић и Немања Максимовић.

Песму Мај коју је извела Биљана Сечивановић компоновао је Саша Николић, аутор текста је Милан Милетић, а аранжмана Саша Николић.

Драгана Мариновић Симеуновић компоновала је песму Лепа Влајна коју је отпевао Немања Максимовић. Текстописац је Крста Станковић Њењуловић, а аранжер Слободан Пецић.

У свакој емисији, удружење СЕМУС награђује по двоје истакнутих уметника народне музике престижним стручним признањима. Синоћ је „Награда за животно дело“ уручена је Радету Јоровићу, а признање „Национални естрадно-музички уметник Србије“ је додељено Снежани Бабић.

До сада смо, кроз седам такмичарских емисија, чули 56 нових песама народне музике и остала су још само два упражњена места у финалу.

Позната су имена 14 финалиста: Марина Станкић, Данило Живковић, Мина Костић, Наташа Стајић, Љиљана Александрић, Дејан Недић Тејовац, Недељко Билкић, Маријана Катић, Мирослава Милутиновић, Ибро Селмановић, Ненад Манојловић и сестре Ана и Мира Јовановић, Биљана Сечивановић и Немања Максимовић.

За највећа признања овогодишњег „Сабора“, у финалу ће се надметати аутори и извођачи 16 композиција.

Одлаже се финале Сабора 2020 

Као што је РТС јуче објавио, због епидемијске сутуације, одлаже се заказано финале овогодишњег „Сабора“ те ће у понедељак увече, 28. децембра на РТС1 у специјалном издању емисије „Сабор 2020“ бити одржан жреб, којим ће бити одређен редослед наступа у финалу.

Аудио- снимци свих такмичарских песама овогодишњег „Сабора“ објављени су на званичном Јутјуб каналу РТС-а „Најлепше народне песме“, као и видео-снимци свих наступа певача из до сада емитованих емисија.

Такође, досадашњих седам емитованих такмичарских емисија „Сабор 2020“, можете погледати на званичном Јутјуб каналу „РТС Забава“.

Фестивал нових композиција заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицање на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару