Читај ми!

Два концерта посвећена Влади Дивљану одушевила публику

Емотивна музичка поема „Небеска Русија: 4 маљчика“, посвећена једном од последњих џентлмена рокенрола, Влади Дивљану, била је синоћ приређена у двоструком издању концерта у Великој дворани Коларчеве задужбине, захваљујући пијанистима Александру Шандорову и Немањи Николићу.

Посебно вече чинила су два распродата концерта један за другим у терминима од 20.00 и 21.50, што на први поглед делује доста напорно за пијанисте, али та два извођења скоро да су испунила капацитет једне сале, јер је због поштовања епидемијских мера тек свако треће место у гледалишту било попуњено.

Шандоров је био дугогодишњи сарадник Владе Дивљана и са пуно душе и искрености је приступио овом идејном концепту и специфичном оригиналном пројекту, који их све повезује под називом Небеска Русија: 4 маљчика.

Вишеструко значење назива концерта је спој имена Владиних песама Небеска тема, Русија и Маљчики, док број четири у наслову асоцира на Дивљана, Шандорова, Николића, као и омиљеног композитора свих учесника пројекта Сергеја Прокофјева, односно његов Концерт за клавир и оркестар бр. 3. Та композиција великог руског уметника спаја све песме вечитог дечака, вођу Олд старс бенда и Невладине организације и снажног соло играча који је обележио читаву једну епоху.

Шандоров и Николић су концерт започели инструменталном верзијом великог хита Ретко те виђам са девојкама групе Идоли, која је обележила Дивљанову каријеру, пре уплива у успешне соло воде.

Публика је у даху пратила музицирање два посвећена уметника који су уклапали сензибилитет Прокофјева с другачијом димензијом Дивљанових ремек-дела, и подсетили аудиторијум на бисере попут Девојко мала, Однеси ме, Док добује киша, и наравно Маљчики, као део имена овог интимног концерта.

Лик и дело Владе Дивљана од 2019. године је поново у жижи јавности, посебно због успеха документарног филма Небеска тема: Прича о Влади Дивљану Младена Матичевића, као и изненадним оснивањем више трибјут бендова који славе његову каријеру и често одржавају концерте у престоници.

Визура и виртуозност двојице пијаниста удахнула је један нов, лепши живот и непролазно сећање које ни после пет година нимало не бледи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару