Читај ми!

Нови албум Ђорђа Сибиновића, „Устанак“, позива нас да глагол претворимо у именицу

Ђорђе Сибиновић познат је поштоваоцима књижевности као писац, а сада је своју потребу за уметничким изразом преточио у музику и представи студијски албум „Устанак“ у издању ПГП РТС-а, највеће и најстарије дискографске куће на Балкану.

Студијски албум инструменталне музике Ђорђа Сибиновића носи назив Устанак, а како истиче сам аутор, гостујући у Јутарњем програму, албум је намењен свим људима који се питају како да поправимо ову ситуацију која, како год да је гледамо, није добра и да схватимо да то нема ко други да поправи, осим нас самих.

„Идеја је била да се људи мало тргну и да глагол претворе у именицу и да устану у свој живот и отпочну један устанак у којем се више нећемо убијати, него ћемо се променити“, објашњава аутор.

Изложени смо великом притиску бројних информација, тумачења света од различитих инстанци, а све то доживљавамо као некаква обавезна упутства за наш живот, али уз помоћ тих регула не налазимо ни срећу нити радост у нашем животу. Значи, да се ипак морамо више ослонити на сопствене ресурсе разумевања овог света и њих морамо неговати и развијати.

„Ништа нам неће пасти с неба и нико нам ништа неће поклонити. Свет морамо освојити као слободу, као и радост и лепоту. Дакле, морамо мало више дати себе овом свету и то сам покушао да сугеришем уз помоћ звука који на неки начин треба да буде подршка, уместо разноразних бајалица које су нас довеле у ову ситуацију“, наглашава Сибиновић.

Пошто, како каже, долази из генерације коју је рески звук електричне гитаре водио целога живота, чини му се да ће на таласу тог звука читав живот провести уз неку врсту оптимизма и ероса који га води да стално устаје и тражи нова решења за све оно чиме није задовољан.

Такође, покушао је да етно-мелодију Балкана, водећи притом рачуна да она не личи на оно што смо до сада чули или што се може чути, стави у функцију свих популарних облика музике 20. века.

„Па тако од регтајма, сурф рока, рокенрола, до џеза, до шансоне, до фјужна и на крају, до ворлд мјузика, сам покушао да видим како то можемо да функционишемо данас и тонски и поетски, са тим популарним облицима који су један специфични есперанто и у којем ће нас свет врло лако, без претходних објашњења, лако разумети. Трагајући за тим могућностима, ја сам са својим пријатељима направио овај пројекат и изложио га јавности“, каже гост Јутарњег програма.

Међу сарадницима са којима је радио на овом албуму, Сибиновић посебно истиче Мирка Томића, једног од наших најнадаренијих и најсвестранијих гитариста, затим Игора Митрића у чијем студију је читава магија настајала и који је аранжирао цео пројекат, и три грације – Драгославу са флаутом, Софију са својим гласом и Анђелу са виолом.

Ускоро предстоји и новинарска промоција албума, а пројекат су подржали и многи пријатељи који су афирмисани музичари и уметници, пре свега, Ђуле Ван Гог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару