Читај ми!

Да будемо одвојени, а останемо заједно побринуо се интеркултурални оркестар „Вико“

У резиденцији Амбасаде Канаде представљен је заједнички виртуелни пројекат камерне музике Канаде, Србије и Хрватске. Назив је у духу културног живота у време пандемије „Будимо одвојени да бисмо остали заједно“, а оркестар који изводи музику носи дух прожимања култура које настањују ту земљу.

Они су „Вико“, интеркултурални оркестар са седиштем у Ванкуверу. Њихова мисија је подстицање стварања нових музичких уметничких форми у којима су заступљене све традиционалне културне заједнице у Канади. Основан је 2001. године и чине га реномирани извођачи класичне музике из региона. 

„Направили смо један интеррегионални, али уједно и интернационални пројекат, припреме су наравно биле онлајн на реалцији Ванкувер-Београд- Загреб“, објашњава кларинетиста Милан Милошевић.

Емоцију више носи чињеница да је ово опроштајни пројекат у успешном низу којем је доринела амбасадорка Канаде, чији мандат  у Београду се управо заврша.

„Мени је јако жао да идемо, али у исто време када гледам задње три године и мислим да сам стварно имала пуно прилике да учествујем у разним културним догађајима укључујући и канадских уметника и музичара. Мислим да смо имали одличну сарадњу са Србијом“, наглашава Кати Чаба, амбасадорка Канаде у Србији.

„Вико“ је једини ансамбл те врсте у Канади и један од ретких са сличном уметничком мисијом зближавања у свету. Окупља музичаре и композиторе из различитих уметничких заједница и култура у ширем подручју Ванкувера.

„Ми у овом тренутку имамо срећу да у најгоре време, када су онемогућена и путовања и када је јако тешко остварити ритам који иначе имамо организациони, да успемо да направимо један виртуелни концерт“, каже пијаниста Дејан Синадиновић.

Премијера виртуелног концерта заказана је за 15. октобар на Јутјуб платформи. Током наступа биће изведене две композиције камерне музике савремених канадских композитора,  Сида Робиновича и  Фаршида Самандарија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару