Култна балада није плагијат, „Цепелинима“ остаје „степениште до раја“

"Stairway To Heaven" је оригинално дело „Лед цепелина“, а британска група није украла риф из песме "Taurus", америчког бенда „Спирит“, а сада је Врховни суд одбио молбу за саслушање чиме је стављена тачка на дугу судску борбу.

Амерички бенд први пут је тужио „Цепелине“ 2014. године тврдећи да су украли уводни риф из њихове песме Taurus.

Спор је окончан у корист британске групе 2016. године, али се 2018. поново појавио пред апелационим судом, који није оборио првобитну одлуку.

Сада је амерички Врховни суд, једина преостала и највиша правна инстанца, одбио да саслуша случај, чиме је окончан шестогодишњи спор.

Stairway To Heaven једна је од најпопуларнијих рок песама у историји, а не постоји ниједна листа на којој се не налази у врху.

Спор је првобитно покренуо новинар Мајкл Скиндморе 2014. године у име Рендија Волфа, преминулог фронтмена групе „Спирит“.

Адвокати су тврдили да се британски бенд упознао са песмом Taurus након што су две групе свирале у истом клубу у Бирмингему 1970, годину дана пре него што је Stairway To Heaven објављен.

Роберт Плант, певач „Цепелина“, тврдио је пред судом да се не сећа те вечери делом због саобраћајне несреће када се се враћао кући. И он и супруга претрпели су повреде главе, а Плант је лицем ударио у шофершајбну.

Гитариста Џими Пејџ истакао је да није ни знао за песму Taurus док људи нису почели да постављају поређења онлајн почетком прошле деценије.

Порота није, међутим, прихватила њихове аргументе, већ је пресудила у складу са мишљењем музиколога, који су објаснили да је заједничка музичка шема две песме иначе уобичајена већ вековима.

Један од примера била је Chim Chim Cher-ee из Мери Попинс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару