Ако корона дозволи, Марта Аргерич 1. новембра отвара Бемус

Уколико епидемијска ситуација буде дозволила, 52. Београдске музичке свечаности отвориће прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич, 1. новембра, наступом на Коларцу.

Уметнички директор Бемуса, Бојан Суђић, наглашава да је комплетан програм ове музичке смотре био припремљен још почетком марта, али да епидемијска ситуација и сузбијање пандемије коронавируса нису отварали простор да се тај програм представи љубитељима квалитетне музике.

„Марта Аргерич спада у сам врх класичне музике на светском нивоу и са великом радошћу најављујем њен долазак у Београд ако то епидемијске околности дозволе. Марта Аргерич је и у оваквим условима сузбијања пандемије прихватила да дође у Београд и одсвира Концерт бр. 1 за клавир у Це-дуру Лудвига ван Бетовена, који је обележио почетак њене пијанистичке каријере“, рекао је Суђић.

Маестро Суђић верује да ће до 13. новембра публика у Београду имати прилике да чује изузетне уметнике из света, али и врсне музичаре и оркестре из Србије.

Како каже, уверен је да је програм Бемуса разноврстан и да ће различити поштоваоци квалитетне музике бити у прилици да пронађу нешто за себе за време трајања фестивала.

„Један од највећих светских тенора Хосе Кура на Бемус долази такође из Аргентине, а из Русије сопран Марија Гуљегина. Пред публиком Бемуса музицираће и наши реномирани солисти попут пијанисткиње Јасминке Станчул или виолинисте Сретена Крстића. Из Словеније стиже флаутисткиња Ирена Графенауер, а у програму Бемуса наћи ће се и концерти Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС-а, ансамбла Мадленијанума. Биг бенд РТС-а ће искорачити из уобичајеног репертоара и у посебном аранжману свирати једну оперу“, открива Суђић.

Уметнички директор Бемуса истиче да су сви солисти и ансамбли потврдили учешће у програму Бемуса.

„Сви концерти ће бити одржани у сали Коларчеве задужбине осим једног посебног догађаја у позоришту Мадленијанум“, напомиње Суђић.

Градски секретар за културу Иван Карл истиче да ће се Бемус одржати ако ситуација са сузбијањем пандемије буде слична данашњој у односу на ширење заразе.

Бројеви ће одредити да ли ће Бемус бити одржан 

„Популарно речено, ако у новембру будемо имали бројке у односу на ковид 19 као што је то случај у последњих неколико дана, одржаћемо Бемус. Коларац је мања сала у односу на многе друге и нема места за велики број људи у затвореном простору“, навео је Карл и додао да сви морају да буду спремни и за неповољни сценарио око одржавања фестивала у доба сузбијања пандемије.

Како каже, сугерисао је Одбору фестивала и Цебефу као организатору Бемуса да се уговорно припреме за тај неповољни сценарио и да постоји клаузула у уговорима о вишој сили, што је свакако у овом случају неповољна епидемијска ситуација.

„Имамо изузетан програм фестивала. Ако не успемо да га одржимо у новембру због епидемијске ситуације, одржаћемо га следеће године“, објаснио је Карл и додао да га радује чињеница да су сви из организације фестивала стали иза свеобухватног програма Бемуса који представља степеницу више у поређењу са прошлогодишњим издањем фестивала.

„Прошле године смо започели ревитализацију Бемуса. Сада имамо програм фестивала који постаје место окупљања по више основа у односу на нашу, регионалну, европску музичку сцену“, нагласио је Карл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару