Читај ми!

Седми "Belgrade SAXperience" од 30. септембра до 3. октобра

Током четири вечери, Међународни фестивал саксофона "Belgrade SAXperience", у издању које подразумева и онлајн преносе, публици пружа могућност да ужива у концертима врхунског квалитета. Наступају „Дуо Алој“, Олег Кирејев, Драган Ћалин, Уки Оваскаинен, Милан Савић, Симон Дирик и Казаћо Флавијен. Фестивал почиње 30. септембра и траје до 3. октобра.

"Belgrade SAXperience" је јединствен међународни фестивал саксофона, на којем наступају најзначајнији страни и домаћи саксофонисти.

Специфичан је по томе што прати савремене токове и настоји да допре до најширих слојева публике, па тако осим класичних и џез концерата, публика има прилику да присуствује дневним наступима саксофониста на отвореном.

У новом, измењеном онлајн издању публика ће у току четири дана фестивала имати прилику да ужива у концертима врхунског квалитета.

И у овим изазовним временима фестивал наставља традицију поруџбине нових дела и ширење литературе за саксофон. Ове године премијерно ће бити изведене три композиције домаћих аутора, Маје Боснић, Светлане Савић и Ивана Бркљачића.

На концерту отварања фестивала под називом Ladies First, 30. септембра у 20 часова, које ће се приказивати онлајн на званичном каналу на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала, наступиће „Дуо Алој“ из Аустрије који чине саксофонисткиња Мојца Пецман и пијанисткиња Ана Марковић.

Слушаоци ће имати прилику да чују премијерно извођење композиције домаће ауторке Маје Боснић која је као поруџбину фестивала написала дело за саксофон и клавир.

На програму ће се наћи и дела других савремених композитора, а концерт уметнице подржава Аустријски културни форум.

Друге вечери фестивала под назовом Moscow Night, 1. октобра у 20 часова, у Установи културе Стари град биће посвећено џез саксофону када ће наступити један од најпознатијих руских етно-џез саксофониста Олег Кирејев заједно са нашим истакнутим пијанистом Драганом Ћалином.

С озиром на то да је број места ограничен концерт ће се приказивати онлине на званичном каналу фестивала на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама, а публика ће имати прилику да чује ауторске композиције Олега Кирејева са прегршт импровизација на саксофону.

Улаз на концерт је бесплатан, а број места ограничен уз обавезну резервацију на сајту Установе културе Стари град.

Треће вечери фестивала под називом Belgrade Online, 2. октобра у Свечаној сали Скупштине Града са почетком у 20 часова, наступиће наш истакнути саксофониста Милан Савић заједно са нашим сјајним пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Они ће извести дела домаћих аутора, као и премијеру композиције Ивана Бркљачића писану за алт саксофон и глас заједно са нашим истакнутим мецосопраном Аном Радовановић.

Улаз на концерт је бесплатан, a концерт ће се приказивати онлајн на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Последње фестивалске вечери, 3. октобра са почетком у 20 часова, концерт под називом Brussels Times приказиваће се онлајн на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Публика ће имати прилику да чује једног од најзначајнијих саксофониста из Белгије, Симона Дирика, професора на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу.

Дирик и пијаниста Казаћо Флавијен премијерно ће извести поруџбину фестивала, дело наше познате композиторке Светлане Савић, као и друга дела савремене музике аутора из Белгије.

Део богатог програма фестивала "Belgrade SAXperience" чине и поподневни концерти на отвореном на различитим локацијама у центру Београда – на платоу испред Културног центра Београда, на Цветном тргу, на Тргу Николе Пашића и на Калемегдану.

На овим концертима ће наступити Милан Савић и Уки Оваскаинен који ће, са специјално одбраним репертоаром за ову прилику, на непосредан начин  придобијати нову младу публику.

Фестивал је подржало Министарство културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару