Читај ми!

Бајага: Концерте без пуних дворана сигурно не желимо ни ми, а ни публика

Уочи концерта у Скопљу и предстојеће промоције новог студијског албума „Овај свет се мења“ Момчило Бајагић Бајага за Интернет портал РТС-а открива детаље у вези са новим музичким материјалом и планове за наредни период.

Која Ваша песма, из богатог репертоара групе која успешно битише три и по деценије, најверније дочарава атмосферу која нас је задесила ове 2020. године? Да ли је нека од девет песама на новом студијском албуму инспирисана актуелном пандемијом?

– На новом албуму, то је свакако песма Овај свет се мења и цела ова ситуација је била инспирација за настанак те песме. А што се тиче неких мојих песама од раније, то би можда могла бити Ни на небу ни на земљи, у чијем тексту се могу наћи неке асоцијације на данашњу ситуацију.

Као и претходни албум У сали лом и овај заједнички објављују две највеће дискографске куће у региону, ПГП РТС и „Кроациа рекордс". Каква су искуства са оваквим начином објављивања албума?

– Наше прво искуство са оваквим начином објављивања албума је био У сали лом и ми смо више него задовољни. ПГП као наша највећа дискографска кућа и 'Кроација рекордс' као највећа хрватска дискографска кућа су сигурно добитна комбинација.

Верни пратиоци су, након првих назнака у медијима о новом албуму, одреаговали са одобравањем јер сматрају да се у ствари врло мало зна да сте писали музику за многе чувене и успешне позоришне представе, филмове, серије, а такође не мали број песама за колеге музичаре и то не само за „забавњаке“...

– Већ неко време постоји идеја да објавимо албум са песмама које сам радио за друге извођаче, филмове и позоришне представе. Уз песме, које су раније написане, на овом албуму су и оне које сам писао за филм Милоша Биковића, Хотел Београд (Дарја и Како се то назива), као и нова песма Овај свет се мења – која је уједно и насловна песма овог албума. Људима је мало познато да никада нисам певао Ја сам се ложио на тебе, Моја драга, Твоје очи, а многи воле песму из Отворених врата...

Први концерт након дуже паузе је наступ са хором и оркестром, под диригентском палицом Војкана Борисављевића, 13. септембра на АРМ стадиону у Скопљу?

– Да биће то концерт какав смо одржали у децембру прошле године пред београдском публиком у Центру 'Сава'. Тамо ће моћи да стане око 10.000 људи, али у продаји је између 1.500 и 2.000 улазница. Сви у публици ће бити са маскама. ..То је наш први концерт после наступа 7. марта у Осијеку ове године. У Скопљу ћемо у недељу увече свирати са македонским оркестром и хором.

Након Скопља, прва концертна промоција новог албума ће, како сазнајемо бити одржана у петак, 18. септембра у Београду, када и нови албум буде у продаји ... О чему је реч?

– Реч је о концерту који би требало да одржимо у једном новом клубу у Земуну и том свирком бисмо започели промоцију новог албума. РТС ће снимати овај наступ. Желимо да гости на том концерту буду пре свега лекари и медицинско особље из 'црвене зоне', у време ове пандемије. Мислио сам да је добра ствар да тим храбрим људима пружимо један концерт за уживање, да им се и овако одужимо, бар мало, за све оно што су они претходних месеци чинили за све наше грађане. Више детаља о том концерту објавићемо за који дан, кад се вратимо из Скопља.

Како се све „овај свет мења“ и да ли ће због тих промена и музичари морати да изналазе нове начине за представљање своје уметности и стваралаштва ?

–С обзиром на то да се још увек у свету не зна ништа конкретно, нити имамо назнаке да ће се ова пандемија ускоро завршити, за сада нам једино преостаје да чекамо неке конкретне догађаје или ту вакцину која се најаваљује, уз наду да ћемо следеће године наступати као и пре пандемије, јер концерти без пуне дворане, сигурно нису оно што желимо и ми извођачи и публика. Кад је дворана пуна, размена енергије је најбоља, музичари дају све од себе и за публику је неупоредиво бољи осећај...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару