„Бунт рок фестивал“ РТС-а: Ускоро промоција такмичара изабраних за 6. издање

Претходних година у ово време, увелико су биле у току међу младим музичарима омиљене – „Бунт рок турнеје“. Након сваког „Бунт рок фестивала“ РТС- а (кроз девет такмичарских емисија на РТС-у), ауторка фестивала Бранка Главоњић је, као део награде победничком и најперспективнијим бендовима омогућавала концертне наступе на најчувенијим фестивалима у Србији и региону.

Само прошле године, „Бунт рок турнеја“ обишла је десет фестивала. Ово је још један од начина којим једини телевизијски такмичарски фестивал за младе неафирмисане музичаре доприноси промоцији нових домаћих музичких снага.

Пандемија је зауставила и одложила овогодишње, шесто издање, за које је ове године у РТС стигло 150 пријава.

Ауторка Бранка Главоњић и њен тим ипак су уверени да актуелна ситуација није обесхрабрила младе стараоце и уметнике:

– Као аутор јединог музичког фестивала посвећеног ауторству неафирмисаних рок музичара, веома ми је тешко што се шесто издање БРФ није реализовало.

Но, увелико се припремамо за 2021. годину и са великим задовољством очекујемо наше нове такмичаре који су прошли конкурс.

Због тога што су били стрпљиви и вредни, желимо да им се захвалимо специјалном промоцијом уочи одржавања 6. БРТ РТС-а.

Како ће то изгледати и ко ће још све бити укључен – ускоро објављујемо. Овај фестивал спроводимо годинама, веома посвећено и одговорно, тако ће бити и убудуће.

Занимљиво је да су многи бендови ову ситуацију искористили на најисправнији могући начин, а то је рад на новим песмама и усавршавању свог звука и свирачког умећа.

Многи су урадили и видео-спотове за своје песме, а многе од њих су се нашле на Топ-листи Бунта. То се свих ових месеци одвијало онлајн, на друштвеним мрежама и страницама наше емисије и фестивала.

Важно је да се не престане са радом и да се из свега што на први поглед делује као лоше, извуче оно најбоље.

Док се не деси 6. БРФ, титулу држе победници 5. БРФ, бенд „Лагана среда“. Јесу ли сви победници и високо пласирани на БРФ наставили да се развијају, који још бендови су се нарочито издвојили протеклих година?

– Многи бендови које смо упознали током пет издања „Бунт рок фестивала“ вредно и упорно раде, не само победнички бендови.

Али ако се осврнемо на оне који су освојили прва места – „Дингоспо Дали“ су почетком године објавили други студијски албум, "Sergio Lounge" је претходних месеци у изолацији представио нови материјал а „Вива вопс“ и „Лагана среда“ снимају нове песме које ће ускоро објавити.

Током година, у интервјуима са најчувенијим домаћим, афирмисаним музичарима између осталог се наводило да је и њима и те како значило искуство у својству чланова жирија или свирке у ревијалим сегментима „Бунт рок фестивала“. Колико су домаћи рокери/музичари различитих генерација спремни на спонтану међусобну размену и сарадњу?

– На сваком БРФ су, у ревијалном делу, свирали скоро сви домаћи реномирани аутори и бендови, чије стваралаштво као музички уредник и ауторка специфичног музичког пројекта ценим, уважавам и за које сматрам да могу бити адекватни узори младима који се такмиче на БРФ.

Импонује ми што нико од њих до сада није одбијао мој позив јер то потврђује да искусни домаћи музичари такође препознају мисију „Бунт рок фестивала“ и да радо желе да допринесу- и наступом и личним ангажовањем, у својству члана жирија. 

Сматрам да је сарадња између старијих, афирмисаних аутора и младих, нових музичара нешто што би требало да иде природним и логичним током.

Саставни део младости је нерационална самоувереност, сигуран си да си најбољи и мислиш да све најбоље знаш. То са једне стране није лоше, међутим, са друге, када се наиђе на прву већу препреку многи одустану јер нема ко да им помогне и каже где греше.

Бендови са „Бунт рок фестивала“ РТС-а имају ту привилегију да им је у старту омогућено да се повежу са људима који су прошли све што те младе људе тек чека. А искусни музичари им несебично и без икакве сујете и те како дају савете како да што лакше превазиђу почетничке грешке.

На РТС 2 смо током претходних осам недеља пратили репризе 5. „Бунт рок фестивала“, а у среду 26. августа биће реемитовано финале такмичења. Увек говорите о младим музичарима, трудите се да им на што више начина дате „ветар у леђа“, на путу ка остварењу каријере у стваралаштву, музици. А шта Вама, као ауторки и уредници великог и одговорног пројекта какав је „Бунт рок фестивал“, највише недостаје у вези са фестивалом?

– Радује ме што су те репризе претходног фестивала гледане, да су људи свих ових месеци радо пратили и реемитовања емисије „Бунт“ и петог издања фестивала а увидела сам да посећују и наш Јутјуб канал где је неколико плејлиста са садржајима у вези са БРФ и емисијом „Бунт“...

А шта ми највише недостаје јер 6. фестивал није одржан? Пре свега, недостаје ми та огромна количина нове, позитивне енергије која кружи РТС-овим Студијом 8 на Кошутњаку, док траје наш „Бунт  рок фестивал“...

Сведок сам размене и кружења те фантастичне енергије између младих људи који се такмиче, жирија – увек спремних да помогну и конструктивно саветују, као и публике, која стварно ужива и реагује на наступе такмичара током фестивала.

Такође, недостаје ми рад и дружење са Зораном Стефановим Исказом са којим водим те емисије „Бунт рок фестивала“.

Наравно, недостаје ми дивна комуникација и са мојим сталним сарадницима Стефаном Јовчићем, Катарином Вујовић и редитељем емисија Миодрагом Коларићем. Атмосфера на нашим снимањима је увек предивна, узбудљива и непоновљива.

Ове јесени, Ваша ауторска емисија „Бунт“ (најдуговечнија музичка емисија на домаћој медијској мапи) крочиће у 18. сезону емитовања. Којим темама ћете стартовати?

– Тема коју у емисији Бунт нећемо заобићи је, наравно, положај музичара у новонасталој ситуацији у којој се налазе због вируса корона, осврти на фестивале који ће се ускоро одржати у мањем обиму и специјално издање „Бунта“, посвећено ауторима окупљеним под именом „Хали Гали“.

Хоће ли неки од БРФ бендова ове године ипак „сачувати ватру“ традиционалних „Бунт рок турнеја“ и где, на којим фестивалима?

– „Лагана среда“ као актуелни победник петог „Бунт рок фестивала“ ће се представити у оквиру програма  „Херцегновског стрип фестивала“.

Са овим фестивалом сарађујемо први пут, а концерт ће одржати бенд „Кора“, који је освојио друго место на првом БРФ-у.

Као уредник и ТВ аутор сте у музичким водама готово четврт века. Увек поручујете музичарима који тек почињу да је најважније да буду стрпљиви, да стално раде на својој музици и да верују у себе „јер то нико други неће учинити уместо њих“. Постоји ли и нека додатна „корона порука, савет“ – у светлу актуелних околности (када су и велика домаћа и светска музичка имена ускраћена за свирке и наступе пред бројнијом публиком)?

– Цео свет је погођен појавом коронавируса и у почетку је свима све било збуњујуће и немогуће.

Међутим, у људској природи је импулс да се одржи – јачи од свега. Како време одмиче, сигурна сам да ће свако пронаћи за себе ефикасне методе самоодржања.

Мој савет је као и увек – да се не одустаје. Само константан рад, посвећеност, љубав, жеља и воља за стварањем учиниће да се пронађу и нови начини презентовања ауторског израза.

Доказано је, музика јесте саставни део како живота тако и смрти – и дан данас се и на свадбама и на сахранама изводе дела аутора који су стварали деценијама и вековима пре нас.

Музика је вечна и нико и ништа не може зауставити њену улогу у људској свакодневици и развоју човечанства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару