„Егзит“ у сарадњи са Уједињеним нацијама, онлајн концерт “Life Stream”

„Егзит“ фестивал у партнерству са Светским програмом за храну Уједињених нација, највећом хуманитарном ораганизацијом на свету, покреће пројекат “Life Stream”, како би заједничким снагама помогли милионима људи широм планете, који су због пандемије ковида 19 дошли на руб екстремне глади.

"Life Stream" доноси ударну прву поставу глобалних и регионалних музичких звезда, импресиван списак извођача који ће својим ексклузивним наступима усмерити пажњу планете на овај пројекат.

Од 3. до 6. септембра на фамозној „мтс Денс арени“, која ће по први и последњи пут бити постављена на брду преко пута своје оригиналне локације, програм предводе водећи актери светске електронске сцене. Уживо за ди-џеј пултом биће техно краљица Charlotte de Witte и резидент култног Berghaina Ben Klock те виртуелно, путем специјалног екрана, краљ електронске музике, чувени Carl Cox, Греми добитник и вишеструки освајач титуле за најбољег светског ди-џеја, Paul Van Dyk, као и једна од највећих ди-џеј звезда данашњице Нина Кравиц. Уз њих на Петроварадинску тврђаву лично стижу Marcel Dettmann, DJ Tennis, Satori live, суперпопуларни хитмакери Ofenbach, Burak Yeter и Махмут Орхан, те млада звезда у стреловитом успону Ece Ekren.

Посебно место у програму и на бини „мтс Денс арени“ чиниће изузетна постава регионалних електронских велемајстора међу којима су Марко Настић, Лаг, Илија Ђоковић, Coeus, Space Motion и After Affair у специјалном бек-ту-бек сету са Кристијаном Молнаром.

"Life Stream" ће у онлајн преносу путем званичног сајта и Фејсбук странице „Егзит“ фестивала моћи да прате милиони широм света, којима ће током програма бити представљене и бројне културне и туристичке знаменитости Новог Сада и Србије.

Како се случајеви коронавируса шире широм света, пандемија ствара све веће проблеме, посебно међу онима који се налазе на првој линији климатских промена, борећи се са честом сушом, олујама и поплавама које отежавају производњу хране, погоршавају глад и гурају људе дубље у сиромаштво. С обзиром на то да ће пандемија довести чак 270 милиона људи у проблем екстремне глади пре краја 2020. године, што је повећање од 80 одсто у односу на годину раније, последице ће бити најсуровије за оне који су већ рањиви.

"Life Stream" покренут је прошле године и заједно са Зеленом Р:Еволуцијом, представља највећи еколошки подухват „Егзита“ до данас. Партнерство са Светским програмом за храну проширује опсег овог пројекта, истичући два важна мотива деловања – окончање глади и изградњу отпорности заједница наспрам климатских промена – чије је решавање у време опасности од ковида 19 постало још хитније.

"Life Stream" ће бити реализован као четвородневни онлајн фестивал преношен са фамозне „Егзитове“ „мтс Денс арене“ на којој ће наступити велика имена светске и регионалне музичке сцене. Током наступа извођача емитоваће се видео материјали и поруке које говоре о заштити околине и кризи глади. Поред музичког фестивала, припрема се и међународни панел на којем ће се расправљати о овим проблемима, те истаћи сарадња између Светског програма за храну и „Егзита“. Посебан део "Life Stream"-a биће посвећен промоцији културних и туристичких знаменитости Новог Сада и Србије.

Овогодишњи пројекат представља само увод за много ширу сарадњу у 2021. години у којој ће се обележити два изузетна јубилеја, 60 година Светског програма за храну и двадесета годишњица „Егзит“ фестивала, на ком ће наступити неке од највећих светских звезда као што су David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz и многи други.

Светски програм за храну

Светски програм за храну Уједињених нација (The United Nations World Food Programme) највећа је светска хуманитарна организација која спасава животе у ванредним ситуацијама, изграђује просперитет и подржава одрживу будућност за људе који се опорављају од сукоба, катастрофа и утицаја климатских промена. Ова организација је само у 2019. години помогла готово 100 милиона људи у више од 80 земаља.

Светски програм за храну не само да пружа помоћ у храни заједницама погођеним климатским катастрофама, већ им помаже да постану отпорнији на екстремне временске услове.

У светлу тренутне ситуације, овај програм Уједињених нација је упутио хитан апел за 4.9 милијарди америчких долара, који ће му омогућити пружање помоћи за храну за чак 138 милиона људи до краја године. Ово би уједно била и највећа акција у читавој историји организације.

Настао пре две деценије на темељима друштвеног активизма, „Егзит“ је у току своје историје покренуо читав низ друштвено одговорних пројеката, међу којима је и потез довођења активиста "Standing Rock" покрета на главну бину.

Први у низу „Егзитових" "Life Stream" догађаја одиграо се на Amsterdam Dance Eventu 2019, на којем су, специјално за ову прилику, наступили су фантастични ARTBAT, добитник награде за најбољи нови ди-џеј дует, а њима су се придружили и регионални ди-џеј таленти Coeus, After Affair, Andrew Meller и DJ Jock, као и импресивна имена Јuliet Fox, Any Mello и Abstraal.

Поред "Life Stream" пројекта, „Егзит" фестивал покренуо је у новембру 2019. године Зелену Р:Еволуцију, велику еколошку платформу чија је намера да мобилише јавност и покрене масовно пошумљавање у земљи, региону и свету, са циљем да се само у Србији у наредним годинама засади преко милион стабала. Прва акција реализована је у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији 23. новембра на Фрушкој гори, где је започета садња првих 13.000 стабала храста. Радна група Владе за заштиту ваздуха у Републици Србији усвојила је иницијативу „Егзит“ Фондације и еколошких организација да се пошумљеност наше земље повећа са 28 на 40 одсто територије Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару