Борба за септембарски део Нишвила са публиком

Упркос упорности организатора „Нишвила“, фестивал се одржава у онлајн формату, али се џез у Нишу ипак чује јер се програм емитује са Летње позорнице Нишке тврђаве. Програм је знатно смањен јер се очекује други део „Нишвила“ са публиком у септембру.

Пре само годину дана Тврђава у Нишу била је епицентар џеза, а чини се као да је било давно. Сада нема уобичајене гужве у граду, нема музичара бар не у броју на који смо навикли. Фестивал се одржава без публике.

„Просто смо хтели да направимо омаж свим оним фестивалима, манифестацијама које су отказане ове године, било да су уметничког карактера, било да су вашари, сабори или сва друга дешавања. Сви смо губитници ове пандемије“, рекао је Иван Благојевић, директор „Нишвила“.

Изостао је и позоришни фестивал у пуном формату. Осим гостију из Северне Македоније, ту је београдски Пан тетар и представа Изолационисти, рађена у Нишу.

„У ситуацији у земљи у којој су бање препуне и шеталишта препуна, а у позориштима може да буде само до 10 људи, ово је наша борба и показивање важности професије којом се ми бавимо“, истакла је Маја Митић, селекторка.

„Народ без културе је непостојећи народ. Мислим да је наша мисија да се изборимо. Тешко је зато што треба од нечега и да живимо, јако је тешко, али трудимо се сви заједно и браво за Нишвил“, каже Оливера Виторовић из београдског Пан тетатра.

Члан Кризног штаба епидемиолог Бранислав Тиодоровић јавно је подржао одржавање фестивала, иако је каже због тога био на мети критике, али и похвала запослених у култури.

„Дакле да све манифестације тог културног, уметничког значаја буду опет активне јер то ће да изазове мало растерећење, психолошку припрему за можда неопходност да можда поново будемо у неком ограничењу“, објаснио је Тиодоровић.

Ипак, „Нишвил“ за сада планира да програм са публиком одржи од 17. до 19. септембра.

„Уколико Влада Србије до 2. септембра одобри, рецимо, 4.000 или 5.000 посетилаца на простору већем од 20.000 метара квадратних, какав је плато Нишке тврђаве, а то значи четири до пет метара квадратних по посетиоцу, односно столици његовој, онда ће се стећи услови да организујемо фестивал. У противном одложићемо за период од 15. до 21. августа 2021. године“, рекао је Благојевић.

Слика празног гледалишта остаће симбол августа, месеца у коме Ниш због фестивала зна да буде најлепши, али не и овог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару