Овако би звучале Шакира и Доли Партон да су живеле у средњем веку

Повратак у далеку прошлост, веровали или не, могућ је и уз помоћ највећих хитова данашњице, поручују чланови групе „Бардкор“. Проверите како звуче средњовековне верзије љубавног троугла Доли Партон са Џолин или Шакирине песме "Hips Don't Lie".

Заборавите наступе мањих оркестара и грегоријанске корале који су пунили улице средњовековних градова пре нешто више од 1.000 година, пише портал Класик Еф-Ем.

Уместо тога замислите највеће хитове поп музике преобликоване меким женским вокалима, жичаним инструментима и уз нешто флауте.

Нови музички феномен полако се помаља из анонимности. У питању су обраде поп песама у средњовековном стилу.

Ова музичка посластица настала је захваљујући члановима групе „Бардкор“ (Bardcore). Назив групе настао је од келтске речи bard, што значи песник или онај који прича приче. 

На каналу Хилдегард фон Блингин на Јутјубу могу се чути обраде које снима „Бардкор“, то јест средњовековни ремикси, који су познати и под називом tavernwave.

Ове обраде нису само музички прилагођене епохи средњег века већ су и стихови хитова из 20. и 21. века прерађени тако да делују као да су, авај, писани нешто пре Шекспровог времена.

Тако, средњовековна верзија легендарне песме Доли Партон Jolene има стихове: "He talketh of thee in his sleep, and alas, I cannot keep, from weeping when I hear thy name".

Такође, реч man замењена је примеренијом lord

У питању је нови музички жанр за који нисмо знали да нам је потребан. Али, већ после првог слушања „Бардкора“, некима звук прирасте за срце, прецизније ухо.

На слична музичка путовања са савременим хитовима своју публику води група „Постмодерн џубокс“. Ипак, они још нису ишли тако далеко у прошлост као „Бардкор“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару