Аника Вавић: Бетовен у виноградима

Пандемија коронавируса је зауставила велики аустријски програм обележавања два и по века од рођења Лудвига ван Бетовена. Бечко-београдска пијанисткиња Аника Вавић сада исправља тај хир судбине. У новом формату опн - ер концерата у виноградарском крају Нусдорф изнад Беча, Аника је извела делове Бетовенове „Ероике“ и тиме дала први такт за повратак уметности у друштво.

Скоро три месеца су уметност, уметници и посетиоци провели у карантину. Аники Вавић припадају иновативност и част првог концерта у Бечу после дугог времена суше за културу.

Како епидемија још траје, уметност је присиљена на креативност преко уобичајене мере. Људи се још нерадо окупљају у већем броју у граду и у затвореном, па је Аника позвала госте у породичну викендицу између винограда Нусдорфа, некадашњег села, данас зелене осматрачнице измедђу Беча и Клостернојбурга.

Уским улицама, вртоглавим кривинама, преко дрвених мостића и потока, фирма „ Steinway & Sons" је као позајмицу допремила велики концертни клавир.

Нота и реч: Аника је свирала делове Бетовенове Ероике, глумац Михајл Дангл читао из Бетовенове приватне преписке. Изабрана су писма која је композитор слао својој, никад идентификованој „бесмртној љубави". Нека су писана пријатељима, са порукама пуним очаја и мисли на смрт због раног губитка слуха.

С једне стране заоставштина сублимне музике, с друге стране Бетовен као човек од крви и меса, пун туге, али истовремено вица и хумора, када издавачу својих нотних свески поручује „свет ће вас славити по томе да сте направили мање грешака него што се могли".

Иако Немац, Бетовен је већи део живота провео у Бечу, где је и умро 1827.године. Стално у потрази за здравом природом и здравом водом, композитор се у Бечу селио око четрдесет пута, од тога највише у управо у виноградарском крају у коме је прошле суботе Аника позвала на концерт.

Серија концерата у виноградима у Нусбергу ће се наставити као летњи фестивал у малом оквиру до 40 посетиоца - више не стане у башту.

Програм је променљив. Идући пут Артис квартет свира Моцартове Дисонанце, после тога виолиниста Раинер Хонек из Бечких филхармоничара изводи Шуберта. Планиран је и програм за децу, делови из музичке бајке Сергеја Прокофјева Петар и вук.

Домаћица неће увек бити присутна на концертном подијуму у виноградима. Ове седмице путује у немачки Рур, средином јула свира у Кнежевој палати у италијанској Ђенови.

Ниједна манифестација за сада није отказана.  До потпуне нормалности је далеко, али погон уметности почиње да се опоравља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару