Вечити младић који може да напуни публиком било који простор данас слави рођендан

Здравко Чолић, једна од највећих звезда бивше Југославије, рођен је у Сарајеву 30. маја 1951. године. Његове песме сви знамо, а уз честитке се подсећамо кључних тренутака његове каријере који су довели до „феномена Чола“.

Више га је занимао спорт од музике

Најпре је био голман у јуниорима сарајевског „ФК Жеља", али се боље снашао у атлетици. На једном такмичењу је освојио друго место, одмах иза Ненада Стекића.

Први наступ и први певачки хонорар

Музика му јесте била хоби и ишао је у музичку школу, а са другарима свирао и певао у парку. У другом разреду гимназије, на наговор другара Недима Идризовића, пријавио се за такмичење певача аматера у Бијелој. Певао је Lady Madonna од „Битлса" и освојио друго место и свој први певачки хонорар. Тако је све почело.

Прелазни период

Музика одвлачи превагу и Здравко се најпре прикључује групи „Млади и лијепи“, а 1969. године прелази у „Амбасадоре“ чији су чланови били војни музичари. Пошто због својих обавеза нису могли да одговоре на све позиве за свирке Чолић и Слободан Вујовић оснивају нове „Амбасадоре“ и цело лето са „Индексима“ свирају у Дубровнику. Успех песме Плачем за твојим уснама Зденка Руњића коју су извели на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“, привукао је пажњу Корнелија Ковача, који позива Чолића да постане певач „Корни групе“ уместо Даде Топића. У Београду остаје пола године и враћа се у Сарајево да настави започете студије економије.

Први хит и званичан почетак соло каријере

На фестивалу „Ваш шлагер сезоне“ 15. априла 1972. године изводи песму Кемала Монтена Синоћ ниси била ту коју је требало да отпева Јосипа Лисац. Чолић осваја треће место публике и награду за интерпретацију. Наставља са учешћем на фестивалима широм Југославије, а 1973. године у Луксембургу наступа са песмом Гори ватра на такмичењу за „Песму Евровизије“.

Хитови који су претходили првом студијском албуму

Здравко Чолић је објавио свој први студијски албум Ти и Ја 1975. године, а до тада су већ настали хитови који су до данас неизоставни на његовим концертима – Блинг блинге блинг, Она спава, Звао сам је Емили, Април у Београду, Љубав је само ријеч, Зелена си ријека била.

Када су се ствари отеле контроли

После концерта у Београду постаје очигледна магија која се ствара око Здравка Чолића. Приликом давања аутограма у „Југотоновој“ продавници у Београду 1977. године, кордон девојака губи глави и ломи излоге у покушају да му приђу ближе.

Све остало је историја која траје до данас.

Срећан рођендан!

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару