Сретењски концерт духовне музике Ансамбла „Коло“ на Радио Београду

Како изгледа спој наслеђа српске културе и уметности и импозантности лепоте крипте Храма Светог Саве публика је видела на Сретење, а вечерас ће цео тај концерт моћу да чује и на Првом програму Радио Београда од 20 часова у емисији „Водимо вас на концерт“.

За Ансамбл „Коло“ карактеристични су фолклорни и оркестарски наступи. У последње време ансамбл се окреће и певању, а концерт на Сретење први је певачки наступ са духовним програмом.

„Публика 'Коло' увек гледа као играчки и свирачки ансамбл, а у ствари тај певачки део се, нажалост, занемарује. Међутим, наши уметници су како добри играчи, тако добри и певачи“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, Владимир Декић директор Ансамбла народних игара и песама „Коло“.

Пре три године, ово културно-уметничко друштво почело је да ставља акценат и на певачки део.

„Млади вокални педагог Мирко Милановић који је почео с нама да ради је подигао певачки део на виши ниво. Не само шира јавност већ и стручна јавност је на нашим концертима приметила напредак. Размишљајући о томе и са жељом да увек ансамбл представимо публици у новом светлу, дошли смо на идеју да Дан државности, односно Сретење оележимо једним певачким концертом“, истакао је Декић.

Према његовим речима, концерт је био осмишљен тако да прати духовни и световни део Дана државности. „Духовни део концерта био је новина и изазов за чланове ансамбла и мислим да су на тај изазов одговорили на прави начин и у Крипти Храма Светог Саве те вечери је заиста било посебно.“

Програм се састоји од напева непознатих аутора, преко извода из Мокрањчеве Божанствене литургије, до композиције Тјело Христово Миодрага Говедарице. Снимак овог концерта остаће у Архиву Радио Београда.

Током ванредног стања, ансамбл и даље ради – објављује кореографије и наступе и вечерње концерте на друштевеним мрежема и сајту. „Коло“ издаје и специјализовани часопис у елетронској форми, где је се може наћи распоред програма за текући месец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару